Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά από καταγγελίες για ανατιμήσεις

Πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες πελατών της εταιρείας για μονομερή αλλαγή των συμφωνημένων όρων συνεργασίας και για αδικαιολόγητη και καταχρηστική συμπεριφορά από μέρους της εταιρείας. Τι απαντούν κύκλοι της διοίκησης.

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά από καταγγελίες για ανατιμήσεις

«Έφοδο» στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS πραγματοποίησε σήμερα ελεγκτικό κλιμάκιο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομικής αστυνομίας, προκειμένου να διερευνηθεί κατόπιν καταγγελιών πελατών της κατά πόσο η εταιρεία προχώρησε σε μονομερή αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και των συμφωνημένων όρων συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι χθες ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με κοινή ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της με επιπλέον επιβάρυνση κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το άρθρο 23 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (20/3/2020 ) προβλέπονται «περιορισμοί, αναφορικά με τη συνομολόγηση και λήψη περιουσιακών ωφελημάτων, που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας, που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε, το μικτό περιθώριο κέρδους, να είναι μεγαλύτερο από αυτό, της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Τι απαντά η εταιρεία

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ACS, καμιά συμφωνία της εταιρείας με τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων δεν είχε υπογραφεί. Σε συζητήσεις μάλιστα που υπήρξαν, η ACS επειδή δεν εισακούστηκαν αντιπροτάσεις που είχε κάνει, αρνήθηκε να αναλάβει δουλειά του, ανεξάρτητα από το τίμημα που θα εισέπραττε. 

Σε ό,τι αφορά την προσωρινή χρέωση του 0,40 ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι:

Πρώτον, η ACS κατά την τελευταία δεκαετία δεν έχει προχωρήσει σε καμιά αύξηση τιμολογίου, αλλά μόνο σε μειώσεις.

Δεύτερον, το προσωρινό υπερτίμημα του 0,40 ευρώ δεν θα το καρπωθεί η ACS, αλλά τα συνεργαζόμενα δίκτυα προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο πολύ αυξημένο κόστος τους και έτσι να εξυπηρετήσουν τις μεγαλύτερες ανάγκες των πελατών σε περίοδο πανδημίας. Σε αντίστοιχα μάλιστα υπερτιμήματα έχουν προχωρήσει και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Τρίτον, από την 25η Μαρτίου και μετά, παρατηρείται αύξηση ζήτησης της τάξεως του 50%, ενώ παράλληλα οι πελάτες -λόγω του ιού- ζητούν οι παραδόσεις να γίνονται στις πόρτες τους, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω το έργο των εταιρειών ταχυμεταφοράς. Επιπρόσθετα, υπάρχει και μια μείωση προσωπικού της τάξεως του 20% (άτομα που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες).

Συνολικά, στόχος της πρόσθετης επιβάρυνσης του 0,40 ευρώ είναι η κάλυψη του πολύ μεγαλύτερου κόστους των συνεργαζόμενων δικτύων (άλλες εταιρείες), σε μια τιτάνια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην εκτίναξη της ζήτησης, η οποία φαίνεται ότι θα διαρκέσει για σημαντικό ακόμη χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v