Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκάλυψε η Alpha Bank σε επενδυτές της JP Morgan

Οι εκτιμήσεις για το κόστος της πανδημίας, η εικόνα στα NPLs και το project Galaxy. Προς χορήγηση δανείων έως 3,8 δισ. ευρώ φέτος. Σύσταση «overweight» και τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ δίνει ο οίκος.

Τι αποκάλυψε η Alpha Bank σε επενδυτές της JP Morgan

Τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση της Alpha Bank διοργάνωσε η JP Morgan, με συμμετοχή 30 πελατών-επενδυτών της προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η διοίκηση πέρασε ένα πραγματιστικό μήνυμα που ταυτόχρονα ήταν και μήνυμα εμπιστοσύνης. Παρότι η πανδημία θα έχει αντίκτυπο στα μεγέθη της Alpha Βank αλλά και συνολικά του κλάδου, η αποφασιστική δράση των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών θα περιορίσει το «χτύπημα», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για ανάκαμψη τύπου «V».

Με βάση τα στοιχεία, οι μετοχές της Alpha Βank τελούν υπό διαπραγμάτευση 0,2 φορές την εκτιμώμενη τιμή προς λογιστική αξία του 2020 (P/V) και 5,5 φορές τιμή προς κέρδη (P/E), έχοντας υποχωρήσει 65% από τις αρχές του χρόνου.

Με την οικονομία να οδεύει προς ύφεση, η έκθεση της τράπεζας σε δάνεια εταιρειών που πλήττονται υπολογίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ (9% του συνόλου), εκ των οποίων το 1,5 δισ. είναι στον χώρο του τουρισμού.

Η δράση σε τρία επίπεδα, από την κυβέρνηση, την ΕΚΤ και τις ρυθμιστικές αρχές, θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο. Μετά τις νέες ρυθμίσεις η Alpha Βank έχει ένα μαξιλάρι 750 μονάδων βάσης (3,5 δισ. ευρώ) σε επίπεδο κεφαλαίων με τον δείκτη CET 1 στο 19%. Επιπρόσθετα νέες τροπολογίες της Επιτροπής της Βασιλείας το IFRS9 θα μεταφραστούν σε επιπλέον αύξηση του CET 1 κατά 110 μονάδες βάσης.

Η τράπεζα υπό τα νέα δεδομένα σχεδιάζει τη χορήγηση δανείων 3,7-3,8 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου για 3,5 δισ. Ωστόσο η διοίκηση περιμένει ουσιαστικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φέτος (σε επίπεδα υψηλού μονοψήφιου ή χαμηλού διψήφιου ποσοστού), καθώς και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για επικουρικές εργασίες. Σε ό,τι αφορά το επιπλέον κόστος επισημάνθηκε ότι αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα σε όρους απόδοσης-κόστους απ’ ό,τι αρχικά.

Το project Galaxy παραμένει στην καρδιά της στρατηγικής της Alpha Βank και θα εκτελεστεί μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αγορές. Το πρώτο σκέλος υπήρξε επιτυχημένο, συγκεντρώνοντας στιβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει ελπίδα ότι η προεργασία που γίνεται θα επιτρέψει τη γρήγορη εκτέλεση. Το βασικό σενάριο είναι ότι η συναλλαγή θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2020.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Βank τα 2,5 ευρώ με σύσταση «overweight».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v