Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξεί για το 2020 η Cenergy

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη φετινή πορεία του ομίλου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τα μεγάλα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων και οι κινήσεις για αποφυγή εμποδίων λόγω του κορωνοϊού. Τι επιδιώκει στην αγορά των ΗΠΑ.

Αισιοδοξεί για το 2020 η Cenergy

Παρά την κρίση της πανδημίας, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Cenergy αναμένει και φέτος ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκησή της σε σημερινό conference call.

Αρχικά, η διοίκηση αναφέρθηκε στα πολύ καλά αποτελέσματα του 2019, όπου παρατηρήθηκε αυξημένη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία, καθώς και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες όχι μόνο χρηματοδότησαν τις επενδύσεις, αλλά παράλληλα μείωσαν ως ένα βαθμό και το καθαρό χρέος. Μάλιστα, ο συνδυασμός της μείωσης του καθαρού χρέους και του ανοδικού EBITDA είχε ως αποτέλεσμα τη σαφή βελτίωση του δείκτη ρευστότητας «Καθαρό χρέος προς EBITDA». Επιπρόσθετα, το 2019 έκλεισε με ένα ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της τάξεως των 530 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τώρα για τη φετινή χρονιά και την πανδημία του κορωνοϊού, η διοίκηση της Cenergy ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα μεταξύ των εργαζομένων του ομίλου.

• Η λειτουργική κερδοφορία και οι υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της εισηγμένης.

• Στον κλάδο των σωλήνων, ο όμιλος λειτουργεί κυρίως με βάση υπάρχοντα συμβόλαια που εξασφαλίζουν διάρκεια εργασιών τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Κανένα συμβόλαιο δεν έχει ακυρωθεί ή αναβληθεί, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα αποπληρωμών των υποχρεώσεων των πελατών. Το μόνο πρόβλημα εστιάζεται σε σωλήνες που απευθύνονται στον κατασκευαστικό τομέα και που αναμένεται να υποχωρήσει η ζήτησή τους στο προσεχές διάστημα. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τομέας δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργική κερδοφορία του κλάδου των σωλήνων.

• Ο κλάδος των καλωδίων, χωρίζεται στα έργα και στα προϊόντα. Στον τομέα των έργων (το μεγαλύτερο κομμάτι) το ανεκτέλεστο υπόλοιπο επαρκεί για τουλάχιστον ολόκληρο το 2020, ενώ δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παραγωγή, ή προβλήματα στα logistics και στις μεταφορές. Στον τομέα των προϊόντων, που δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι του EBITDA, αναμένεται μείωση ζήτησης σε κάποιες χώρες και ενδεχομένως άνοδος σε κάποιες άλλες.

• Το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου έχει μεν μερικώς τροποποιηθεί, αλλά όχι σε βαθμό πανικού (περισσότερο προσαρμογή στα νέα δεδομένα).

• Τα Ελληνικά Καλώδια είναι σε θέση να διεκδικήσουν έργα σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Πάντως, κάπως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά των ΗΠΑ όχι μόνο γιατί βρίσκεται σχετικά πίσω στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και γιατί η μειωμένη τιμή του shale gas οδηγεί σε αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v