Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Προσδοκίες για EBITDΑ 700 εκατ. εν μέσω Covid-19 και απώλειας μεριδίων

Το όφελος από τη μείωση των τιμών καυσίμων και του κόστους ενέργειας θα υπερκεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, είπε ο Γιώργος Στάσσης στο conference call με τους αναλυτές. Επαναλαμβανόμενα EBITDA 700 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη για το 2020.

ΔΕΗ: Προσδοκίες για EBITDΑ 700 εκατ. εν μέσω Covid-19 και απώλειας μεριδίων

Την εκτίμηση ότι το όφελος από τη μείωση των δαπανών για αγορά ενέργειας θα υπερκεράσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς και την απώλεια εσόδων λόγω μείωσης του μεριδίου διατύπωσε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον στη διάρκεια του conference call ήταν μεγάλο, με 84 αναλυτές να παρακολουθούν την ενημέρωση, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν κατά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της δημόσιας εταιρείας. Η συμμετοχή, λένε οι ίδιες πηγές, ήταν αντίστοιχη με εκείνη της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάσσης εκτίμησε πως τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της ΔΕΗ για το 2020 θα ανέλθουν στα περίπου 700 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 έκλεισαν στα 333,6 εκατ. ευρώ.

Φέρεται να απέδωσε την επίδοση αυτή, αφενός, στη διατήρηση της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής, η οποία ήδη πέρυσι και ιδίως στα τελευταία δύο τρίμηνα μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, αν συνυπολογίσει κανείς και τις δύο θυγατρικές της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ταυτόχρονα για το 2020 προγραμματίζεται και η οριστική απόσυρση των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο CEO διαβεβαίωσε τους αναλυτές πως η εταιρεία θα διατηρήσει κανονικά το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, με βάση τα όσα προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο που ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τονίστηκε ότι η ΔΕΗ επιβαρύνεται ετησίως κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Πηγές θέλουν επίσης τη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης να μιλά για σημαντικά οφέλη από την πτώση των τιμών των καυσίμων και ιδίως του φυσικού αερίου και της Οριακής Τιμής Συστήματος, με δεδομένο το ότι οι δαπάνες αυτές το 2019 είχαν εκτιναχθεί κατά 425 εκατ. ευρώ.  

Στις επίμονες ερωτήσεις των αναλυτών για την πορεία της εισπραξιμότητας εν μέσω της πανδημίας, ο κ. Στάσσης απάντησε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ελεγχόμενη την κατάσταση, υπενθυμίζοντας βέβαια και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα ηλεκτρονικά συμβόλαια και άλλες εσωτερικές λειτουργίες. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2020, ενώ έμφαση μεγάλη θα δοθεί, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο ίδιος, στη νέα εμπορική πολιτική της εταιρείας. Δείγμα σχετικό δόθηκε και από την τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε για το διάστημα 26 Μαρτίου με 26 Ιουνίου, η οποία επιβαρύνει με 40 εκατ. ευρώ την εταιρεία.

Βέβαια η εταιρεία αναμένεται να έχει και φέτος απώλεια εσόδων λόγω της μείωσης των μεριδίων της στην προμήθεια ρεύματος. To 2019, η πτώση των πωλήσεών της κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018 της κόστισε 239,3 εκατ. ευρώ.

Ο Γιώργος Στάσσης έδωσε επίσης ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές στο αναπτυξιακό πλάνο της ΔEH Ανανεώσιμες, με την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ 500 MW σταδιακά σε διάστημα 36 μηνών. Με τον τρόπο αυτό θα ανεβάσει το χαρτοφυλάκιό της σε 650 MW. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v