Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ελπίζουν τώρα οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια

Εντεκα χρόνια μετά το «λουκέτο» του ασφαλιστικού ομίλου, οι δικαιούχοι ελπίζουν σε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα αποζημιώνονται παράλληλα τόσο από τον Εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις.

Πού ελπίζουν τώρα οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια

Έντεκα χρόνια μετά το «λουκέτο» της Ασπίς Πρόνοια, η… Οδύσσεια των ασφαλισμένων του πτωχευμένου ομίλου συνεχίζεται, με πολλούς εξ αυτών να μην έχουν ακόμη καταφέρει να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων και με τους υπόλοιπους να έχουν εισπράξει από τον Εκκαθαριστή -ως «προκαταβολή αποζημίωσης!»- μόλις ένα 5% με 9% αυτών που τους οφείλονται.

Παρ' όλα αυτά, κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί μεταξύ των ασφαλισμένων, καθώς φαίνεται να δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποζημιώνονται παράλληλα τόσο από τον Εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια, όσο και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής.

Συγκεκριμένα, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια (άγνωστο το πόσα ακόμη χρόνια θα απαιτηθούν για κάτι τέτοιο) και μετά οι δικαιούχοι να μπορούν να απευθυνθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο, προκειμένου να εισπράξουν το 70% αυτών που θα τους οφείλονται.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος της Ασπίς που δικαιούται 100 ευρώ, μέχρι σήμερα έχει εισπράξει π.χ. τα 10 ευρώ και εκτιμάται ότι μετά την εκκαθάριση (σε κάποια χρόνια από σήμερα) θα καρπωθεί άλλα 20 ευρώ (σύνολο 30 ευρώ, άρα θα του οφείλονται 70 ευρώ). Τότε λοιπόν, θα μπορεί να απευθυνθεί στο Εγγυητικό Κεφάλαιο, το οποίο θα του καταβάλει το 70% των 70 ευρώ που θα του οφείλονται (δηλαδή άλλα 49 ευρώ). Ζήσε Μάη μου, δηλαδή…

Προκειμένου λοιπόν να βρεθεί κάποια λύση στο δημιουργηθέν αδιέξοδο, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως βρίσκεται στην τελική ευθεία (μάλιστα λένε ότι θα είχε ίσως «περάσει», αν δεν προέκυπτε η πανδημία του κορωνοϊού) η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να εισπράττουν παράλληλα, ποσά τόσο από τον Εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Ταμείο. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, ελπίζεται ότι -ως ένα βαθμό- θα επισπευσθεί η ικανοποίηση των δικαιούχων.

Ακόμη όμως και να συμβεί αυτό, ο… Γολγοθάς των ασφαλισμένων της πρώην Ασπίς Πρόνοια δεν θα έχει τελειώσει, γιατί το Εγγυητικό Κεφάλαιο μπορεί μεν να ενισχύεται κάθε χρόνο, αλλά δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα προκειμένου να εξοφλήσει άμεσα τους δικαιούχους της Ασπίς (ήδη προηγούνται οι δικαιούχοι της International Life).

Άρα λοιπόν το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τόσο ο Εκκαθαριστής όσο και το Εγγυητικό Ταμείο θα «πληρώνουν με δόσεις», εκτός εάν βρεθεί κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης του Εγγυητικού Ταμείου (π.χ. με κρατικούς τίτλους, με κάλυψη τα μελλοντικά έσοδα του Ταμείου), κάτι ωστόσο ιδιαίτερα αμφίβολο.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όσοι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοιας δεν εντάχθηκαν στη λίστα των δικαιούχων. Πολλοί εξ αυτών κινήθηκαν νομικά (ζητώντας ανακοπή) και το παράδοξο είναι πως -για τα ίδια ακριβώς προϊόντα- άλλα δικαστήρια της χώρας τούς δικαίωσαν και άλλα όχι!

Επίσης, πολλές υποθέσεις κερδήθηκαν σε δεύτερο στάδιο, μετά την υποβολή εφέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v