Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό momentum οι Ευρωσύμβουλοι

Χωρίς αξιοσημείωτες επιπτώσεις από την πανδημία η μέχρι τώρα πορεία των Ευρωσυμβούλων. Θετικές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές λόγω -παλαιού και νέου- ΕΣΠΑ, αλλά και σημαντικών συμβάσεων που αναλήφθηκαν στο εξωτερικό.

Σε θετικό momentum οι Ευρωσύμβουλοι

Χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις από την πανδημία της Covid 19 εξελίσσεται η φετινή πορεία των Ευρωσυμβούλων, με την εισηγμένη εταιρεία να φαίνεται πως έχει μπει σε μια μακρά περίοδο ικανοποιητικών επιδόσεων που ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, μετά από το «ιστορικό χαμηλό» που σημείωσε η εταιρεία το 2018 (κύκλος εργασιών μόλις 1,58 εκατ. ευρώ) πέρυσι εκτιμάται ότι ξεπέρασε το επίπεδο των 3,5 εκατ. ευρώ και επανήλθε σε θετικό τελικό αποτέλεσμα (άλλωστε κέρδη είχαν εμφανιστεί και στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου περυσινού εξαμήνου).

Η ανάκαμψη των οικονομικών επιδόσεων οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: α) Στην ανάληψη μεγάλων συμβάσεων στο εξωτερικό (π.χ. Καζακστάν) και β) Στην ωρίμανση αρκετών επενδυτικών σχεδίων του παλαιού ΕΣΠΑ (αυτού που θεωρητικά λήγει το 2020, ωστόσο μόλις το 30% των κονδυλίων έχει απορροφηθεί και το υπόλοιπο 70% επιβάλλεται να αντληθεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία).

Ήδη το 2020 ξεκίνησε για την εισηγμένη με πολύ σημαντικό υπόλοιπο συμβάσεων, ενώ κάποιες νέες δουλειές ανελήφθησαν μέσα στο πρώτο φετινό τετράμηνο. Οι επιπτώσεις στη λειτουργία της εισηγμένης από τον κορωνοϊό είναι περιορισμένες, με τη λειτουργία της να συνεχίζεται κανονικά και την ταχύτητα ανταπόκρισης-δράσης του δημόσιου τομέα σε ότι αφορά την προκήρυξη νέων διαγωνισμών, να κινείται σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα (μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες είναι δικαιολογημένες από τα νέα δεδομένα).

Πέραν αυτών, οι Ευρωσύμβουλοι έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου του ελληνικού δημοσίου και για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα οδηγήσει στην απορρόφηση νέων Κοινοτικών κονδυλίων και θα δώσει ευκαιρίες νέων εργασιών για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τέλος, τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες συμβούλων, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει -μεταξύ πολλών άλλων- να αναβαθμίσουν την παρουσία τους τόσο στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πωλήσεών τους, όσο και στα προγράμματα υγιεινής και ασφαλείας που ήδη εφαρμόζουν.

Οι Ευρωσύμβουλοι έχοντας ρυθμίσει τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις (ο δανεισμός θα εξυπηρετείται από ενοίκια που εισπράττει η εισηγμένη), ενίσχυσαν το 2019 τα ίδια κεφάλαιά τους μέσα από τα κέρδη της χρήσης και την ανοδική λογιστική αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.

Στόχος είναι τα ίδια κεφάλαια να επανέλθουν σε θετικό επίπεδο (-1,35 εκατ. ευρώ στις 30/6/2019), σταδιακά μέσω των κερδοφόρων αποτελεσμάτων που αναμένεται να σημειωθούν στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v