Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Χρηματοδοτήσεις 270 εκατ. στην ενέργεια εν μέσω πανδημίας

Στις στρατηγικές προτεραιότητες ο κλάδος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής. Ποιοι τομείς χάνουν και κερδίζουν από την κρίση της πανδημίας. «Θα στηρίξουμε τους συνεπείς πελάτες», διαβεβαίωσε ο Βασίλης Καραμούζης.

Εθνική: Χρηματοδοτήσεις 270 εκατ. στην ενέργεια εν μέσω πανδημίας

Παραμένει η ενέργεια στο στρατηγικό σχεδιασμό της Εθνικής Τράπεζας παρά την κρίση της πανδημίας, όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής Βασίλης Καραμούζης.

Στη διάρκεια τηλε-συζήτησης που διοργάνωσε η Hellenic Association for Energy Economics για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ενέργεια και τη βιομηχανία ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, στην αρχή της λήψης των περιοριστικών μέτρων, εκταμίευσε 150 εκ. ευρώ κι έπειτα ενέκρινε άλλα 120 εκ. ευρώ σε ενεργειακές εταιρίες.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η ΕΤΕ παρακολουθεί από στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την οικονομία και ιδίως τα μέτρα που λαμβάνουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση μεταφέρει στην ελληνική οικονομία τα μέτρα της Κομισιόν. Από την πλευρά της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συντμηθούν οι χρόνοι από τη στιγμή των αιτήσεων των πελατών μέχρι την εκταμίευση των δανείων. Ο κ. Καραμούζης επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η οικονομία «δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τους συνεπείς μας πελάτες».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΕ περιέγραψε επίσης τις επιπτώσεις της κρίσης σε κλάδους της ενέργειας. Όπως ανέφερε οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος δεχτήκανε πιέσεις λόγω της πτώσης της εισπραξιμότητας χωρίς όμως, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, μέχρι τώρα να βρίσκονται σε προβληματικά επίπεδα. «Αν χρειαστεί, οι εταιρίες αυτές μπορούν να στηριχθούν από το εργαλείο της παροχής εγγυήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», διευκρίνισε.

Ο κλάδος της διύλισης και της εμπορίας καυσίμων, κατά τον ίδιο είδε κατάρρευση της ζήτησης και ιδίως στα αεροπορικά καύσιμα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη οι εταιρίες του χώρου έχουν ισχυρά οικονομικά μεγέθη.

Οι ΑΠΕ ήταν ο τομέας της ενέργειας που δεν είχε επιπτώσεις και η ροή των χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων δεν διακόπηκε, κατά το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Σημαντική θεωρεί ο ίδιος τη νομοθετική πρόβλεψη του υπουργείου ΠΕΝ για τη δυνατότητα δανειοδότησης του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης σε περίπτωση που απαιτηθεί ενίσχυση για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v