Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Καταλήψεις με το... λουκέτο πάνω στην πόρτα!

Εξώδικο του ειδικού διαχειριστή προς τα σωματεία των εργαζομένων για τις καταλήψεις των εγκαταστάσεων. Προειδοποιεί για άμεση αναστολή της λειτουργίας και τους καλεί να αποχωρήσουν.

ΛΑΡΚΟ: Καταλήψεις με το... λουκέτο πάνω στην πόρτα!

Με πρόωρο λουκέτο, πριν αρχίσει μάλιστα καλά καλά η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, απειλείται η βιομηχανία ΛΑΡΚΟ.

Σωματεία έχουν προτρέψει ομάδες εργαζομένων σε κατάληψη των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η εταιρεία να μη λειτουργεί, να μην παράγει και να μην έχει έσοδα.

Χθες ο ειδικός διαχειριστής απέστειλε εξώδικο στους συλλόγους των εργαζομένων, ζητώντας την αποχώρησή τους και περιγράφοντας τον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ: «Με την παρούσα (σ.σ. εξώδικη δήλωση) για ακόμα μία φορά υπογραμμίζουμε ότι οι όλως παράνομες και καταχρηστικές ενέργειές σας, όπως εν προκειμένω η κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εταιρείας, εντείνουν τον κίνδυνο της άμεσης αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου στις επόμενες ημέρες, υπονομεύοντας την πρόθεση της Ειδικής Διαχείρισης να διασφαλίσει το σύνολο των θέσεων εργασίας και η οποία αποτελεί πρωταρχικό γνώμονα του έργου της», αναφέρει το νομικό κείμενο.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, οι πρώτες ύλες που διαθέτει το εργοστάσιο της Λάρυμνας για την παραγωγή των προϊόντων εξαντλούνται το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα από την ερχόμενη Δευτέρα να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Ο ειδικός διαχειριστής καλεί με το εξώδικο τους εργαζόμενους και τα σωματεία που πραγματοποιούν την κατάληψη να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις και να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Επιφυλάσσεται δε κάθε νομίμου δικαιώματός του και επικαλείται τους λόγους για την εκκίνηση των νομικών ενεργειών:

«Επειδή η κινητοποίηση κατάληψης στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας μας αποτελεί πράξη παράνομη, η οποία επιφέρει βίαιη διακοπή της λειτουργίας της, καθώς διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της γραμμής παραγωγής της, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάστασή της και περαιτέρω άμεση ζημία στο Δημόσιο, αφού όπως γνωρίζετε το έργο της διάσωσής της χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό κράτος.

Επειδή η κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι προεχόντως παράνομη, καθώς παρεμποδίζεται από μέρος εργαζομένων της Εταιρείας η διέλευση και ανάληψη της εργασίας του υπόλοιπου προσωπικού της Εταιρείας, το οποίο επιθυμεί να εργαστεί όσο και της ομάδας του Ειδικού Διαχειριστή.

Επειδή, οι ανωτέρω ενέργειες αποτελούν τη βάση θεμελίωσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων ποινικών αδικημάτων (όπως μεταξύ άλλων του άρθρου 334 Π.Κ.) καθώς και αστικών αξιώσεων τόσο κατά των υποκινητών όσο και κατά των συμμετεχόντων στις εν λόγω καταλήψεις».

Σημειώνεται ότι η υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης συνοδεύτηκε με 35 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση για τη λειτουργία της μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης, αλλά και με περικοπές κατά 25% μεσοσταθμικά των μισθών των εργαζομένων.

Η ΛΑΡΚΟ, που απασχολεί 1.089 εργαζομένους, έχει αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, χρωστά 350 εκατ. ευρώ στη ΔEΗ από απλήρωτους λογαριασμούς και πρέπει να επιστρέψει 135 εκατ. ευρώ στο δημόσιο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v