Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλή για default στα ομόλογα MLS

Προς επανεξέταση της αξιολόγησης της MLS από την ICAP, με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γιατί υπάρχει κίνδυνος default του 2ου και 3ου ομολόγου που εξέδωσε η εταιρεία.

Απειλή για default στα ομόλογα MLS

Ταχύτατες εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση των ομολόγων της MLS, καθώς αυτά απειλούνται με default, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία.

H αρχή γίνεται με την ICAP, τον οίκο που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της εισηγμένης. Η ICAP «πάγωσε» όπως ήταν υποχρεωμένη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, την αξιολόγησή της και θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της ΜLS, με βάση και τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η εταιρεία αξιολογηθεί από “C” σε “E”, τότε τα ομόλογα γίνονται default, άρα οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα (κάτω από διαδικασίες και προϋποθέσεις) να ζητήσουν άμεσα τα χρήματά τους πίσω.

Η δεύτερη εμπλοκή έχει να κάνει με τον όρο που υπάρχει στο δεύτερο και στο τρίτο (όχι στο πρώτο) ομόλογο της εισηγμένης, που απαιτεί ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» να μην υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο. Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα στοιχεία εταιρείας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο -σύμφωνα με πιθανολογήσεις παραγόντων της αγοράς- το ζήτημα πολύ πιθανόν να «μπει στο τραπέζι», σε περίπτωση που υπάρξει αναθεώρηση των λογιστικών καταστάσεων, στις οποίες το EBITDA θα μπορούσε να εισέλθει σε αρνητικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, γνωστά νομικά γραφεία έχουν προσεγγίσει τους ομολογιούχους, προκειμένου οι τελευταίοι να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v