Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασιλάκης: Κρατική βοήθεια ή μικρή Aegean

Το ύψος της κρατικής βοήθειας κρίνει το μέγεθος της Aegean. Τι επικαλείται η εταιρεία και πότε αναμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση. Σκιά του εαυτού της η αεροπορική στο μέλλον αν δεν λάβει στήριξη όπως οι ανταγωνιστές της.

Βασιλάκης: Κρατική βοήθεια ή μικρή Aegean

Σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει κρατική βοήθεια από το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί το μέγεθος της εταιρείας βρίσκεται, η διοίκηση της Aegean Airlines όπως επιβεβαίωσε προ ολίγου ο πρόεδρος του ομίλου Aegean (Aegean Αirlines, Olympic Air) Ευτύχιος Βασιλάκης μιλώντας σε αναλυτές.

Ο πρόεδρος της Aegean επικαλέστηκε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο χώρος των αερομεταφορών διεθνώς, την καθοριστική συμβολή της αεροπορικής εταιρείας στον ελληνικό τουρισμό, τα δημόσια έσοδα και το σύνολο της οικονομίας υπενθυμίζοντας τις σχετικές κατευθύνσεις της Κομισιόν προς τα κράτη για τη στήριξη επιχειρήσεων αλλά και τα προγράμματα κρατικής βοήθειας που έχουν, ήδη, εξασφαλίσει άλλες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη και αναμένουν αρκετές άλλες.

Ο επικεφαλής της Aegean έκανε λόγο για «λογικό» ύψος κρατικής βοήθειας με βάση και τα προβλεπόμενα από την Κομισιόν, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις οι οποίες ήταν καθόλα υγιείς όπως η Aegean, μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η όποια κρατική βοήθεια δεν πρόκειται να συνδεθεί με παραχώρηση ποσοστού της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της Aegean συνέδεσε απόλυτα το πρόγραμμα κρατικής στήριξης με τις αμέσως επόμενες αποφάσεις της διοίκησης για το μέγεθός της, το δίκτυό της και τον αριθμό εργαζομένων που θα απασχολεί.

Σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά προς την κυβέρνηση ο Ευτ. Βασιλάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικής συρρίκνωσης της εταιρείας αν το ύψος της κρατικής βοήθειας δεν κριθεί επαρκές. Αν η εταιρεία πετά με 25-30 αεροπλάνα αυτό σημαίνει πως οι αερομεταφορές στην Ελλάδα θα επιστρέψουν 30 χρόνια πίσω, ανάφερε χαρακτηριστικά, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των αποφάσεων στην πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το χρόνο που αναμένει να καταλήξουν οι συζητήσεις με το Δημόσιο, ο πρόεδρος της Aegean σημείωσε πως, ήδη, αρκετές εταιρείες έχουν λάβει σημαντική έως πολύ σημαντική κρατική στήριξη από τις χώρες τους ενώ το ίδιο αναμένουν και άλλες τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Περίπου σε αυτό το διάστημα, ανέφερε, θα ήταν λογικό να αναμένει κανείς και τις αποφάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αποφασίσουμε για το μέγεθος και τον προσανατολισμό της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v