Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Space Hellas: Γιατί εισήλθε στην ψηφιακή γεωργία

Η διοίκηση της εισηγμένης αναλύει στο Euro2day.gr τους λόγους που την οδήγησαν να συμπράξει με την AgroApps. Ο υποσχόμενος χώρος της ψηφιακής γεωργίας, ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης και τα άμεσα και έμμεσα οφέλη.

Space Hellas: Γιατί εισήλθε στην ψηφιακή γεωργία

«Ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε εδώ και καιρό. Οι ψηφιακές εφαρμογές στη γεωργία αποτελούν έναν τομέα που πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί πολύ στο μέλλον και δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μεγάλοι όμιλοι τροφίμων, ασφαλιστικές εταιρείες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αλλά και επί μέρους αγρότες δίνουν έμφαση σ’ αυτόν.

Επιπλέον, γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι της AgroApps έχουν ήδη δουλέψει πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι, συμμετέχοντας ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα πρώτης γραμμής και ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ιδανικό συνεργάτη μας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών τόσο για τον πρωτογενή, όσο και για τους υπόλοιπους τομείς της αγοράς. Επιπλέον η AgroApps είναι μια κερδοφόρος εταιρεία με θετικό καθαρό ταμείο και με βάση τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2019 η επένδυσή μας έγινε με ένα πολλαπλασιαστή κερδών p/e λίγο υψηλότερο του 10».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Space Ηellas Γιάννης Μερτζάνης, απαντώντας στο ερώτημα του γιατί αποφάσισε η εισηγμένη εταιρεία να επενδύσει στην AgroApps (η συμφωνία αφορά αρχικά την απόκτηση του 19% της AgroApps, ποσοστό που σε δύο επόμενες φάσεις θα μπορούσε να φτάσει έως και το 45%, έναντι συνολικού ποσού 1,275 εκατ. ευρώ).

Η AgroApps, σύμφωνα με τη διοίκηση της της Space Hellas, βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για το χτίσιμο και την πιλοτική εφαρμογή φιλόδοξων και υποσχόμενων εφαρμογών, οι οποίες σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας στη γεωργία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Και οι δύο αυτοί τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο των αγροτών και των εταιρειών τροφίμων, όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε στόχοι για πράσινη οικονομία). Μετέχει ενεργά σε χρηματοδοτούμενα από την Κοινότητα ερευνητικά προγράμματα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς, με στόχο τη συλλογή δεδομένων και την αποτελεσματική επεξεργασία τους.

Στόχος είναι αυτές οι εφαρμογές να καταστούν προϊόντα και να αποκτήσουν references, προκειμένου να μπορούν να διατεθούν και σε άλλους πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο στο εξωτερικό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιτυχία αναμένεται να είναι μεγάλη.

Μερικές από τις δραστηριότητες της AgroApps είναι οι υπηρεσίες κλίματος και πρόγνωσης καιρού, η παροχή εργαλείων για μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες (π.χ. διαδικτυακή πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τοπικούς παραγωγούς και αγοραστές), αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως προγραμματισμός κατεργασίας εδάφους, προγραμματισμός άρδευσης, συναγερμός για εχθρούς και ασθένειες, παρακολούθηση ανάπτυξης της καλλιέργειας, εκτίμηση της αποδοτικότητας της καλλιέργειας, κ.λπ.

«Εμείς ως Space Hellas έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε την AgroApps να επιταχύνει την ανάπτυξη των στόχων της, προσφέροντας έναν έτοιμο τεχνολογικό μανδύα, καθώς διαθέτουμε πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλά θέματα όπως για παράδειγμα σε αισθητήρες, μετεωρολογικούς σταθμούς, κάμερες, drones, IT εξοπλισμό και άλλα.

Ο στόχος μας είναι μακροπρόθεσμος και θέλουμε μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, η AgroApps να διαθέτει έτοιμα προϊόντα, τα οποία θα έχουν διεισδύσει στην αγορά. Επιθυμούμε επίσης να έχει επεκταθεί και σε κάθετους τομείς-εφαρμογές υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο, δεν επενδύσαμε στην AgroApps μόνο για να καρπωθούμε μια μελλοντική υπεραξία από την ανάπτυξή της, αλλά επιπλέον προκειμένου να ωφεληθεί και η ίδια η Space Hellas, καθώς προσβλέπουμε μεταξύ των δύο εταιρειών να υπάρξει συμπληρωματικότητα και σε άλλες λύσεις, πέραν εκείνων που αφορούν την αγροτική δραστηριότητα» καταλήγει ο κ. Μερτζάνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v