Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Οι κρίσιμες ημερομηνίες και ο νέος «στρατηγικός σύμβουλος»

Οι διπλός ρόλος της Deloitte στα τέλη Ιουνίου και στα μέσα του επόμενου μήνα. Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν το κλίμα μιας επικείμενης συζήτησης για την αναχρηματοδότηση της MLS.

MLS: Οι κρίσιμες ημερομηνίες και ο νέος «στρατηγικός σύμβουλος»

Ολοένα και περισσότερο συσφίγγονται οι σχέσεις μεταξύ της MLS και της Deloitte, με τον γνωστό οίκο να καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της βορειοελλαδίτικης εταιρείας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η χθεσινή πρόσληψη του Νάσσου Γεωργιάδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης αποτελεί πρόταση της Deloitte που αποδέχτηκε ο βασικός μέτοχος της ΜLS κ. Γιάννης Καματάκης.

«Με την Deloitte υπήρχε και παλαιότερα συνεργασία, ωστόσο σήμερα έχει λάβει έναν πολύ ευρύτερο ρόλο, με τον γνωστό οίκο να έχει αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην πορεία της ΜLS», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Πώς όμως αυτή η αναβαθμισμένη συνεργασία θα μπορούσε να ωφελήσει την εισηγμένη στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται; Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Deloitte εκπονεί το νέο business plan της ΜLS, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα Ιουλίου, δηλαδή περίπου σε επτά-οκτώ εβδομάδες από σήμερα. Το συγκεκριμένο business plan θα αξιολογηθεί από την αγορά (και φυσικά από τους ίδιους τους ομολογιούχους), σε μια συζήτηση που πολύ πιθανόν να ξεκινήσει και ως θέμα θα έχει την αναχρηματοδότηση της εταιρείας.

Αν όμως το νέο business plan στα μέσα Ιουλίου αποτελεί βαρύνουσα υπόθεση για το μέλλον της ΜLS, η πρώτη ημερομηνία-φωτιά θα είναι αυτή της 30ής Ιουνίου, κατά την οποία η εταιρεία θα δημοσιεύσει τις ετήσιες λογιστικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2019.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), σε μη δεσμευτικό πόρισμα που έχει αποστείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), θεώρησε πως το ύψος των άυλων πάγιων ακινητοποιήσεων που ενεγράφη στις λογιστικές καταστάσεις του 2018 ήταν υπερβολικά υψηλό και έτσι η ΕΚ προχώρησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης τόσο της μετοχής όσο και των τριών ομολόγων της ΜLS.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η εταιρεία έχει απαντήσει δύο τουλάχιστον φορές σε ερωτήματα της ΕΚ (υποστηρίζοντας την αποτίμηση του 2018), χωρίς όπως φαίνεται το περιεχόμενο των απαντήσεων αυτών να έχει πείσει την Επιτροπή, γι’ αυτό άλλωστε και συνεχίζεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων στο ΧΑ (είναι μάλλον απίθανο να δούμε μέσα στον Ιούνιο μετοχές και ομόλογα να επαναδιαπραγματεύονται).

Στις 30 Ιουνίου, όμως, ο νέος ορκωτός ελεγκτής της ΜLS θα πρέπει να εγκρίνει τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, με γνώμονα προφανώς τις γενικότερες κατευθύνσεις-πρακτικές που ισχύουν στα ΔΛΠ, αλλά και με βάση τις δικές του παρατηρήσεις. Με άλλα λόγια, η δουλειά του ορκωτού ελεγκτή θα κρίνει πολλά σε ό,τι αφορά πιθανές ευθύνες της διοίκησης, αλλά και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο default τουλάχιστον της δεύτερης και της τρίτης ομολογιακής έκδοσης.

Ωστόσο, πριν από την 30ή Ιουνίου αναμένεται και μια έκθεση αποτίμησης του άυλου πάγιου ενεργητικού της ΜLS από την Deloitte («αφού έτσι κι αλλιώς, ενόψει του νέου business plan, περιλαμβάνεται μια συνολικότερη αποτίμηση της εταιρείας, είναι λογικό να προκύψει μια αποτίμηση για το επιμέρους περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης, που είναι το άυλο πάγιο ενεργητικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι).

Βέβαια, οι πρακτικές και η μεθοδολογία ενός ορκωτού ελεγκτή δεν ταυτίζονται πάντοτε με τη δουλειά ενός αναλυτή-αποτιμητή και ούτε είναι βέβαιο πως ο ορκωτός ελεγκτής θα επηρεαστεί από την έκθεση της Deloitte.

Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή, το νέο business plan που θα έχει ανακοινώσει η Deloitte, αλλά και η γενικότερη στάση που θα τηρήσουν η διοίκηση και ο βασικός μέτοχος της ΜLS θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα γίνουν με τους ομολογιούχους για πιθανή αναχρηματοδότηση της εταιρείας.

Εκπρόσωποι των ομολογιούχων είναι οι χρηματιστηριακές εταιρείες Euroxx και Beta, με στέλεχος της μιας εξ αυτών να δηλώνει στο Euro2day.gr: «Εμείς θα αναλάβουμε να συγκεντρώσουμε τους ομολογιούχους, χωρίς να επιδιώξουμε να τους στρέψουμε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι αποφάσεις θα είναι αποκλειστικά δικές τους».

Αντίθετα, γνωστό δικηγορικό γραφείο που έχει προσελκύσει ως πελάτες ορισμένους ομολογιούχους της εταιρείας δηλώνει μεν πρόθυμο να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων που δεν θα κλείσουν την ΜLS και ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ομολογιούχων, εκφράζει ωστόσο υπόνοιες για την πιθανή μελλοντική στάση των συμβούλων των ομολογιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v