Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξυπνους μετρητές θα εγκαταστήσει η ΕΥΔΑΠ

Διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη σύμβαση που αφορά στο νερό. Πού θα κριθεί η απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Υπό εξέταση εθελούσια έξοδος.

Εξυπνους μετρητές θα εγκαταστήσει η ΕΥΔΑΠ

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει τελειώσει το πολυετές σίριαλ με τη νέα, εικοσαετή σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του ελληνικού δημοσίου, για την τιμή του αδιύλιστου νερού και για τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου τα προσεχή χρόνια, όπως υποστήριξε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στη χρηματοοικονομική κατάσταση της ΕYΔAΠ, επισημαίνοντας πως από τη συμφωνία με το δημόσιο θα εξαρτηθεί και το ύψος μιας πιθανής επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους που προγραμματίζεται για το 2021 καθώς η εταιρεία διαθέτει και 420 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Μίλησε, επίσης, για επενδύσεις σχεδόν ένα δισ. ευρώ μέχρι το 2029, κυρίως για την ανάπτυξη των δικτύων αποχέτευσης και των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Ανατολικής Αττικής καθώς και για τα σχέδια επέκτασης σε περιοχές εκτός Αττικής. Είπε, επίσης, πως προγραμματίζεται η σταδιακή αντικατάσταση των περίπου 2.000.000 υδρομετρητών παλαιάς τεχνολογίας με έξυπνους μετρητές. Στόχος της διοίκησης είναι να αντικαθίστανται περίπου 100.000 παλαιοί μετρητές ετησίως. Ανοικτό, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις, φαίνεται πως είναι και το ενδεχόμενο εθελουσίας, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των περίπου 3.000 εργαζομένων της εταιρείας είναι υψηλός.

Ειδικά για τη νέα σύμβαση με το δημόσιο, ο επικεφαλής της ΕYΔAΠ υποστήριξε πως πρόκειται για πολύπλοκη εξίσωση «που μπορεί να λυθεί». Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2017 «πρέπει να εξειδικευθεί» τόνισε. Πρόσθεσε πως «η συμφωνία που είχαμε, δεν δούλεψε καλά για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διαφορές απόψεων τώρα. Για παράδειγμα, πρέπει να αποφασιστεί ποια είναι η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση των ΕYΔAΠ και ΕYΔAΠ Παγίων, αν π.χ. θα αφαιρεθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ποια πρότυπα θα ακολουθήσουμε (για παράδειγμα, αυτά του ενεργειακού τομέα), τι διάρκεια ζωής έχουν τα φράγματα κ.λπ. Ποια θα πρέπει να είναι η απόδοση των παγίων της εταιρείας; Πρέπει να είναι ίδια με αυτή της ΕYΔAΠ Παγίων; Και παράλληλα όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς να αυξηθεί η τιμή του νερού».

Για τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ώστε να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η συντήρηση του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Μόρνο και τον Εύηνο στην Αθήνα, η διοίκηση της ΕYΔAΠ υποστήριξε πως αν τελικά αποφασιστεί να γίνει τέτοιος διαγωνισμός, θα τον διεκδικήσει. Υπενθυμίζεται πως από το 2005 η ΕYΔAΠ δεν πληρώνει στο δημόσιο το κόστος του αδιύλιστου νερού, με αντάλλαγμα τις δαπάνες συντήρησης του συγκεκριμένου εξωτερικού δικτύου. Όμως, ακόμα και αν αποφασιστεί η λύση του ΣΔΙΤ, θα χρειαστεί συμφωνία ΕYΔAΠ - Δημοσίου για τη συντήρηση του δικτύου στο μεσοδιάστημα, παράλληλα με τη συμφωνία για το κόστος του αδιύλιστου νερού.

Από αυτή τη συμφωνία θα εξαρτηθεί και το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η ΕYΔAΠ για την περίοδο 2013-2019, ποσό που αρχικά είχε υπολογιστεί σε επίπεδα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Για τη νέα σύμβαση και τις άλλες εκκρεμότητες, σύμβουλος της ΕYΔAΠ είναι η Ernst & Young και του δημοσίου η Kantor.

Το ΕΣΠΑ

Στην Ανατολική Αττική, πάντως, τα περισσότερα έργα αποχέτευσης πάνε για το επόμενο ΕΣΠΑ, εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων. Ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕYΔAΠ, είπε πως τα έργα εντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και αφορούν τέσσερις περιοχές: Την περιοχή Ραφήνας - Σπάτων - Αρτέμιδας - Πικερμίου, τον Μαραθώνα, τα Γλυκά Νερά και την περιοχή Σαρωνικού - Κρωπίας. Τα δίκτυα αποχέτευσης σε Γλυκά Νερά και Παιανία κατασκευάζονται ήδη με ποσοστό απορρόφησης 30%, για τα δίκτυα στον δήμο Παιανίας η σύμβαση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιούνιο, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα και για το δίκτυο αποχέτευσης θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο.

Τα μεγαλύτερα έργα, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα περίπου 720 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, αφορούν την περιοχή της Ραφήνας, όπου έχουν προκηρυχθεί δύο εργολαβίες για τα δίκτυα, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και αυτός για τα δίκτυα στο Πικέρμι εντός διμήνου. Συνολικά θα κατασκευαστούν 1.400 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης.

«Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των νέων έργων είναι πως η ΕYΔAΠ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τη βασική υποδομή και τις διακλαδώσεις αλλά και τις παροχές, τις συνδέσεις με τα ακίνητα», είπε ο κ. Τόσιος. «Θα έχουμε ειδικά γραφεία, ώστε οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται, να κάνουν την αίτησή τους. Στα Γλυκά Νερά έχουμε ήδη ξεκινήσει».

Τα έργα θα επιτρέψουν τη σύνδεση περισσότερων από 400.000 κατοίκων με το δίκτυο της ΕYΔAΠ, αλλά και την άρδευση περισσότερων από 35.000 στρεμμάτων, που αρδεύονται σήμερα τοπικά, με επεξεργασμένο νερό από τα ΚΕΛ.

Για τον διαγωνισμό του ΚΕΛ Ψυττάλειας ο κ. Σαχίνης είπε πως αναμένεται η γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και μεγάλη καθυστέρηση στη σχετική γνωμοδότηση του ΤΕΕ καθώς μέλη της επιτροπής παραιτούνται συνεχώς…

Ο επικεφαλής της ΕYΔAΠ αναφέρθηκε και στις άλλες επενδύσεις, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι να αντικαθίσταται το 2% των αγωγών της ΕYΔAΠ κάθε χρόνο. Ειδικά για τους υδρομετρητές είπε πως «έχουμε κάνει δύο πιλοτικά για 80.000 έξυπνους μετρητές. Ο σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τους υδρομετρητές το συντομότερο δυνατό, με 100.000 αντικαταστάσεις ετησίως. Θέλουμε να είναι η σωστή τεχνολογία και πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή, καθώς η τεχνολογία αλλάζει. Πηγαίνουμε σε ένα διττό σύστημα, που θα αντικαθιστούμε συμβατικούς και σιγά σιγά θα αυξάνουμε το ποσοστό των έξυπνων μετρητών. Ο διαγωνισμός για τους υδρομετρητές εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις προδιαγραφές, τα πιλοτικά έργα που κάνουμε. Πιθανώς σε ένα χρόνο από τώρα θα προκηρυχθεί». Η ΕYΔAΠ στους μεγάλους πελάτες έχει εγκαταστήσει περίπου 1.000 νέα υδρόμετρα, που δίνουν αναλυτικά στοιχεία κατανάλωσης, ενώ θα προστεθούν άλλα 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v