Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυλωνάς: Οι εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια κίνησης 10 δισ. ευρώ

«Δέσμευσή μας είναι η στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Ρυθμίστηκαν 22.000 στεγαστικά δάνεια την περασμένη χρονιά. Ενα χρόνο πίσω πάει η επίτευξη του στόχου για τα κόκκινα δάνεια.

Μυλωνάς: Οι εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια κίνησης 10 δισ. ευρώ

Τη δέσμευσή τους ότι η τράπεζα θα στηρίξει χωρίς καμία αμφιβολία τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, εξέφρασαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Κ. Μιχαηλίδης και Παύλος Μυλωνάς, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ αποκάλυψε ότι εξαιτίας της πανδημίας θα επαναπροσδιοριστεί το πλάνο με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υλοποίησή του θα καθυστερήσει ένα έτος ενώ ανέφερε ότι η τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ NPLs δρομολογείται με στόχο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας που έφερε η πανδημία αποτέλεσε το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας. «Μας όπλισε τη δύσκολη περίοδο της αβεβαιότητας», δήλωσε ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης. «Οι μηχανισμοί μετασχηματισμού βοήθησαν να διασφαλιστεί η λειτουργία της τράπεζας, σημείωσε και αναφέρθηκε στο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, που επιτάχυνε τις διαδικασίες και διασφάλισε το κοινωνικό πρόσωπο της τράπεζας. Σήμερα μπορούμε να απορροφήσουμε καλύτερα τους κραδασμούς και να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για στήριξη της οικονομίας», είπε.

«Δημιουργήσαμε μια πιο ευέλικτη τράπεζα τόσο για τους ανθρώπους μας όσο και για τους πελάτες μας, με στόχο την υγεία των πελατών και των εργαζομένων μας. Εφαρμόσαμε στην πράξη την αρχή ηγεσίας βάσει αξιών», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης. «Η τράπεζα επέδειξε ετοιμότητα και αντοχή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Θεμελιώθηκαν οι βασικές αξίες της νέας Εθνικής που χτίζουμε, δηλαδή μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Προσφέρουμε στην ανάπτυξη της χώρας. Η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Δεσμευτήκαμε να δημιουργήσουμε μια τράπεζα άξια και αξιακή», ανέφερε.

Το μήνυμα Μυλωνά

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική χρηματοδοτεί και θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Δέσμευσή μας είναι η στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας και όχι όσες θέλουν να δημιουργήσουν "μαξιλάρια". Να επιβραβεύσουμε όποιον στοχεύει καλύτερα και όχι όποιον διαθέτει περισσότερες σφαίρες», τόνισε.

Εκτίμησε ότι η κρίση θα επιφέρει μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 20% και η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ. Η Εθνική χορήγησε το 2019 συνολικά 3,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια και αθροιστικά 4,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν και οι εκταμιεύσεις του πρώτου 3μήνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που συνετελέσθηκαν τη χρονιά που πέρασε και που μεταξύ άλλων άλλαξαν τις δομές της λειτουργίας της τράπεζας, δημιουργώντας ένα πιστωτικό ίδρυμα πιο αποτελεσματικό στη στήριξη των πελατών του. «Το 2019 πετύχαμε την αρχή μιας μεγάλης μεταστροφής για την τράπεζα. Αυτή υπήρξε η πρώτη χρονιά του προγράμματος μετασχηματισμού, το οποίο και αντιμετώπισε τα χρόνια προβλήματα της τράπεζας», τόνισε.

Στις προτεραιότητες της τράπεζας εντάσσεται η ενίσχυση των εσόδων και της διαφάνειας, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και φυσικά «ο στόχος, τα κόκκινα δάνεια να παρακολουθήσουν τις αρχικές δεσμεύσεις, προκειμένου να κατέλθουν στο 5% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, μόνο που αυτό θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός έτους σε σχέση με το αρχικό πλάνο τριετίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, «η ρευστότητα και τα κεφάλαια υπερβαίνουν τα ζητούμενα από τους εποπτικούς κανόνες». Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι καταθέσεις με μερίδιο άνω του 35% στην αγορά.

Στο τέλος του 2019, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17% και τώρα υπερβαίνει το ζητούμενο και βρίσκεται σε σχέση με αυτό υψηλότερα κατά 500 μονάδες βάσης.

Για την Εθνική Ασφαλιστική, σημείωσε ότι η τράπεζα και η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της εταιρείας. «Η διαδικασία τρέχει και όταν θα είμαι σε θέση να σας πω νεότερα, θα σας ενημερώσω». Για το ΛΕΠΕΤΕ σημείωσε ότι μετά από χρόνια δόθηκε μια δίκαιη λύση για τράπεζα, εργαζόμενους και δημόσιο.

Τα χαμηλότερα NPLs

«Σε σχέση με την ελληνική αγορά, η Εθνική έχει τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια που καλύπτονται από τις περισσότερες προβλέψεις. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 10 δισ. από 15 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, με ρυθμίσεις και πωλήσεις. Το project Icon πραγματοποιήθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας», τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Επίσης πρόσθεσε:

  • Το 2019 ρυθμίσαμε πάνω από 22.000 στεγαστικά, ύψους 1,3 δισ. εκατ. ευρώ
  • Το 2019 η τράπεζα εκταμίευσε 3,3 δισ. δάνεια ενώ αν προστεθούν και οι εκταμιεύσεις α’ τριμήνου έφτασαν στα 4,4 δισ. Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία.
  • Οι νέες εκταμιεύσεις έφεραν αύξηση προμηθειών.
  • Ο αριθμός των εργαζομένων της τράπεζας στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 15% το 2019 έναντι 2018.
  • Λύσαμε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ με δίκαιο τρόπο, με εύλογη συμμετοχή της τράπεζας.
  • Το 2019 πετύχαμε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 500 εκατ. ευρώ.
  • Το 2019 μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού επιτύχαμε κρίσιμες βελτιώσεις.
  • Στην εταιρική τραπεζική εφαρμόζουμε νέο μοντέλο με αμεσότητα απέναντι στον πελάτη ενώ δημιουργήσαμε νέα μονάδα για πώληση μη χρηματοδοτικών προϊόντων.
  • Στη λιανική τραπεζική και στις ψηφιακές υπηρεσίες η τράπεζα έκανε άλματα.

«Η ριζική βελτίωση της αξιολόγησης του προσωπικού σε όλη τη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας θα αποτελέσει μια σημαντική τομή. Με τρόπο πιο ουσιαστικό θα αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό μας από τα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι τη διοίκηση. Αντιμετωπίζουμε όμως τώρα μια νέα πραγματικότητα. Η πανδημία βρήκε την τράπεζα ισχυρή», τόνισε.

Η εκκαθάριση του ισολογισμού της τράπεζας είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία της τράπεζας, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Εχουν γίνει οι προετοιμασίες και θα υλοποιηθούν το 2ο εξάμηνο του έτους, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στο 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και εν συνεχεία να προχωρήσουμε στη μείωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου στο 5% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ.

Ο κ. Μυλωνάς μνημόνευσε τα 800 εκατ. κέρδη από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες το 2019, που διαμόρφωσαν ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι. Ετσι μπορούμε να πάρουμε περαιτέρω προβλέψεις, είπε.

«Όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι ευπρόσδεκτα, μεταξύ αυτών και η πρόταση για την Bad Bank», σχολίασε ο Π. Μυλωνάς για το θέμα. «Θα το εξετάσουμε και θα το αξιοποιήσουμε. Δεν υπάρχει μία λύση για τα κόκκινα δάνεια».

*Δείτε την παρουσίαση της ΕΤΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v