Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ION: Διψήφια αύξηση εξαγωγών το 2019

Αύξηση πωλήσεων και κερδών σε ενοποιημένη βάση παρουσίασε η ελληνική σοκολοτοβιομηχανία, λανσάροντας πέρυσι σειρά νέων προϊόντων. Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους αγορές εξωτερικού.

ION: Διψήφια αύξηση εξαγωγών το 2019

Αύξηση μεγεθών και εξαγωγών στη χρήση του 2019 παρουσίασε η αμιγώς ελληνική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, ενώ διατηρεί πλάνο περαιτέρω αύξησης των επενδύσεών της.

Την περασμένη χρονιά, ο όμιλος της ΙΟΝ (η οποία διατηρεί θυγατρική και στη Βουλγαρία) παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 118,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,9%. 

Τα μεικτά κέρδη εκμεταλλεύσεως του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 49,6 εκατ. ευρώ  έναντι 46,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) προ φόρων του ομίλου στα 14,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,6% σε σχέση με το 2018. Το 2019 οι εξαγωγές του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 10,32% σε αξία. Εξ αυτών το 44% αφορούσαν σε εξαγωγές προς την Ε.Ε., ενώ τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εμφάνισαν οι εξαγωγές προς  Κύπρο, Αίγυπτο, Αλβανία, Λίβανο, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία. 

Μετά τη σημαντική αναδιάρθρωση δανεισμού το 2015, ο όμιλος διατηρεί κυρίως μακροπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε στα 40,1 εκατ. ευρώ έναντι 43,4 το 2018. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν στα 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 2018.

Μέσα στο 2019, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2018, για το οποίο είχαν δαπανηθεί αντίστοιχα ποσά. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, ο  εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας μας θα συνεχιστεί τα προσεχή χρόνια και θα ενταθεί, διότι εκσυγχρονισμός σημαίνει προσαρμογή σε πρότυπα οργανώσεως και παραγωγής τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές. 

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής) και μία μονάδα στη Βουλγαρία, που παράγει τη Nucrema (προϊόν πραλίνας) και εξυπηρετεί επίσης την αγορά της Ρωσίας. 

Ο όμιλος απασχολούσε συνολικά 930 εργαζομένους στο τέλος του 2019, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v