Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Περιστέρης: Προτεραιότητα στους τομείς με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία

Ορθολογικά και γρήγορα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζει ο επιχειρηματίας. Προχωρά το σχέδιο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις παραχωρήσεις, πιο κοντά οι επενδύσεις στον τομέα της αντλησιοταμίευσης.

Γ. Περιστέρης: Προτεραιότητα στους τομείς με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία

«Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτόγνωρα ποσά, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ, και είναι μια ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε πιο ορθολογικά και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης.

Ο κ. Περιστέρης θεωρεί πως «προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι τομείς που παράγουν τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία», στους οποίους επικεντρώνεται και ο όμιλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχή έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει τμήμα του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πως τα νέα κεφάλαια «θα επενδυθούν σε αυτά που χρειάζεται η χώρα περισσότερο, (…), στους τρεις πυλώνες που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πολιτεία, στους τομείς των υποδομών, της καθαρής ενέργειας και των παραχωρήσεων». Κατά τον κ. Περιστέρη, «αυτό που πρέπει να θυμηθούμε είναι πως όσο βαριές και να είναι οι συνέπειες της πανδημίας, αν δεν προσέξουμε και δεν επιμείνουμε στο θέμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες του κορωνοϊού θα μοιάζουν περιορισμένες και πρόσκαιρες».

Για το σχέδιο δημιουργίας ξεχωριστής θυγατρικής στον τομέα των παραχωρήσεων, η διοίκηση τόνισε πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Ήδη έχει ιδρυθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αυτοκινητόδρομοι και αναμένεται η μεταφορά των συμμετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις εταιρείες διαχείρισης των οδικών αξόνων καθώς και μια άλλη, κατά 100% θυγατρική, εταιρεία στην οποία μεταφέρεται η συμμετοχή του ομίλου στην εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου Καστελίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, όπως ο τομέας των ανανεώσιμων προωθείται μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο κατασκευαστικός βραχίονας μέσω της ΤΕΡΝΑ, ο τομέας των παραχωρήσεων, που σήμερα βρίσκεται απευθείας στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα μεταφερθεί σε ξεχωριστές θυγατρικές για τη βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος και την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων.

Για την ενέργεια, ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως «το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξελίσσεται κανονικά και με ελαφρά επιτάχυνση. Έχουμε πολύ ορατό τον στόχο των 2 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αναπτύσσουμε εκτός από τα κλασικά έργα ΑΠΕ και αυτό που είναι απαραίτητο για την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων, δηλαδή έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε πως είναι σημαντικά και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Από το 2013 η αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία έχει χαρακτηριστεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. Πιστεύουμε πως έχει μπει σε τροχιά εξέλιξης, οι μελέτες προχωρούν και το Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο».

Για τον διαγωνισμό παραχώρησης άδειας τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό υποστήριξε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Όσο για τα μεγάλα δημόσια έργα, είπε πως «το μόνο μεγάλο έργο που θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα είναι το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65».

 

* Δείτε όλη την ομιλία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v