Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καυτός» Αύγουστος για την MLS

Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της εταιρείας, των πιστωτών και των μετόχων. Σε έκτακτη γενική συνέλευση θα κληθούν οι ομολογιούχοι. Η έντονη δυσφορία των επενδυτών, το business plan της Deloitte και τα περιθώρια λύσης που στενεύουν επικίνδυνα.

«Καυτός» Αύγουστος για την MLS

Μεγάλες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στο καλοκαίρι η διοίκηση της MLS, καθώς η εκπόνηση του νέου business plan από την Deloitte δεν έχει ολοκληρωθεί, η θέση της εταιρείας επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και οι ομολογιούχοι της εισηγμένης κινούν τις διαδικασίες για να πάρουν αποφάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας εκ των δύο εκπροσώπων των ομολογιούχων της ΜLS προτίθεται σύντομα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, θέτοντας το ζήτημα της αθέτησης συγκεκριμένων όρων της έκδοσης από την εταιρεία. Οι αποφάσεις βέβαια των ομολογιούχων δεν μπορούν να προεξοφληθούν, ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι σε τμήμα τουλάχιστον αυτών εκφράζουν τη δυσφορία τους και μιλούν για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά της εισηγμένης.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι η ΜLS δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2019, γιατί περιμένει μέσα στον Ιούλιο την αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού της από την Deloitte, στην οποία έχει αναθέσει το σχετικό έργο. Παράλληλα, αναμένεται από τον ίδιο οίκο και η ολοκλήρωση της εκπόνησης του νέου business plan της ΜLS, με ορισμένους να εκτιμούν ότι αυτό δεν θα προφτάσει να γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θεωρείται πολύ πιθανόν πως τα αποτελέσματα του 2019 δεν θα ανακοινωθούν πριν την ολοκλήρωση του business plan (ίσως δηλαδή τα δούμε να δημοσιεύονται τον Αύγουστο), καθώς ο ορκωτός ελεγκτής μπορεί να ζητήσει το περιεχόμενο του business plan, προκειμένου να αποφασίσει για το «going concern» της εισηγμένης εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν στο ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον της ΜLS, με δεδομένο άλλωστε ότι η όλη αμφισβήτηση της ρευστότητας ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019 και από τότε έως σήμερα δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση από την πλευρά της εισηγμένης εταιρείας, που να αποκλιμάκωσε το προϋπάρχον κλίμα ανησυχίας. Αντίθετα, η ΜLS μετέφερε μονομερώς στο 2021 το ομόλογο που έληγε φέτος, ενώ η CNL Capital κέρδισε δικαστικά διαταγή πληρωμής έναντι απαίτησής της που είχε από την εισηγμένη.

«Είναι φυσικό να είμαστε αναστατωμένοι», δηλώνουν στο Euro2day.gr ομολογιούχοι της εταιρείας συμπληρώνοντας: «Εμείς διαβάζαμε για μια κερδοφόρο εταιρεία που μοίραζε μερίσματα μέσα στο 2019 και της περίσσευε ρευστότητα αφού διέθετε τόσα χρήματα για την αγορά ιδίων μετοχών. Ξαφνικά είδαμε κάποια δημοσιεύματα τον Σεπτέμβριο του 2019 βασισμένα ενδεχομένως στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρονιάς και από τότε τίποτε! Δεν ξέρουμε πώς εξελίσσονται οι πωλήσεις της ΜLS, αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της και πόσα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο. Εμείς έχουμε μείνει στην πολύμηνη πλέον αναστολή διαπραγμάτευσης και στα δεδομένα της 30ής Ιουνίου του 2019, τα οποία μάλιστα αμφισβητούνται από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων»…

Σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της αγοράς, το θετικό σενάριο θα είναι η εκπόνηση ενός αξιόπιστου business plan από την Deloitte, το οποίο θα είναι υποσχόμενο για το μέλλον της ΜLS και θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη διοίκηση της εταιρείας και τους ομολογιούχους, με στόχο την αναχρηματοδότηση της εισηγμένης.

«Αυτό είναι το καλό σενάριο, αλλά σήμερα απέχουμε πολύ από αυτό. Απομένουν το αξιόπιστο και ελπιδοφόρο business plan, το να αντέξει η εισηγμένη μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά η συμφωνία αναχρηματοδότησης με τους πιστωτές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v