Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές επιλέγει από το Χρηματιστήριο

Οι κυριότερες επιλογές από το ταμπλό του ΧΑ της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που εδώ και χρόνια υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη. Τι δείχνουν τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου της φετινής χρονιάς.

Alpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές επιλέγει από το Χρηματιστήριο

Τις «παλιές, καλές εποχές» υπήρχαν στο ΧΑ γύρω στις είκοσι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), ενώ σήμερα μόνο μία, η Alpha Trust Ανδρομέδα.

Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δίδεται προσοχή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που επιλέγει να επενδύσει η εισηγμένη εταιρεία, ιδίως όταν διαχρονικά οι αποδόσεις της έχουν σαφώς υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2011 έως και την 30ή Ιουνίου 2020, η εσωτερική αξία της Alpha Trust Ανδρομέδα παρουσίασε αύξηση 79,4%, όταν κατά την ίδια περίοδο, ο δείκτης Συνολικής Απόδοσης του ΧΑ ανέβηκε μόλις κατά 2,37%. Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και ειδικότερα από την έναρξη λειτουργίας της τον Ιούλιο του 2000, η Alpha Trust Ανδρομέδα έχει διευρύνει την εσωτερική της αξία κατά 38,3%, όταν ο δείκτης Συνολικής Απόδοσης έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 70,5%.

Ξεκινώντας, λοιπόν, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 9,7 εκατ. ευρώ (αποτίμηση 30/6/2020), που ουσιαστικά είναι πλήρως τοποθετημένο σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία (οι «επενδύσεις εξωτερικού» αφορούν κυρίως μετοχές ΤΙΤΑΝ, Coca-Cola και Cenergy).

Χαρακτηριστικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου (εδώ και χρόνια) είναι οι μικρές τοποθετήσεις στον τραπεζικό κλάδο, η περιορισμένη συσχέτισή του με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η εστίαση σε συγκεκριμένες μετοχές διαφόρων κεφαλαιοποιήσεων, με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Έτσι, οι κυριότερες μετοχικές θέσεις στις 30/6/2020 ήταν κατά σειρά: Quest Holdings (1,284 εκατ. ευρώ, ή το 13% του συνολικού χαρτοφυλακίου), Πλαστικά Θράκης (718 χιλ.), Titan Cement International (664 χιλ.), Fourlis (555 χιλ.), ΟΤΕ (504 χιλ.), BriQ Properties (404 χιλ.), Sarantis (328 χιλ.), Entersoft (326 χιλ.), ΚΡΙ-ΚΡΙ (306 χιλ.), Μυτιληναίος (298 χιλ.), REDS (286 χιλ.), (ΔΕΗ 269 χιλ.) και Flexopack (266 χιλ. ευρώ).

Με βάση τα στοιχεία της 15ης Ιουλίου, η καθαρή εσωτερική αξία ανά μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα ήταν στα 23,88 ευρώ και ο τίτλος διαπραγματευόταν στο ΧΑ με έκπτωση (discount) 12,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v