Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Παπαπέτρου (Mytilineos): Η πανδημία επιταχύνει τα projects των ΑΠΕ

Πώς η πανδημία και το Green Deal τρέχουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Τι δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Τομέα ΑΠΕ της Mytilineos Νικόλαος Παπαπέτρου στο Bloomberg. Τα επενδυτικά σχέδια της εισηγμένης. Η τάση στην Ελλάδα για στροφή στην πράσινη οικονομία.

Ν. Παπαπέτρου (Mytilineos): Η πανδημία επιταχύνει τα projects των ΑΠΕ

Στην επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ συμβάλλει η πανδημία Covid-19 καθώς οι εταιρείες και οι χώρες επικεντρώνονται σε επενδύσεις που χτίζουν βιώσιμες οικονομίες.

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο γενικός διευθυντής του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Mytilineos Νικόλαος Παπαπέτρου.

Με δηλώσεις του στο Bloomberg, το στέλεχος της εισηγμένης υπογραμμίζει ότι «η πανδημία έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για ενέργεια που παράγεται από συμβατικά καύσιμα, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ είναι υψηλότερο από ποτέ». Ο ίδιος τονίζει επίσης πως το Green Deal της Ε.Ε. αλλάζει και την πολιτική σκέψη: «Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει απανθρακοποίηση αλλά με τι ρυθμό θα τρέξει».

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία στον κλάδο της ενέργειας παγκοσμίως για τη φετινή χρονιά. Οι επενδύσεις σε νέα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως αυξήθηκαν 5% τους πρώτους έξι μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το BloombergNEF. Ενώ η νέα χρηματοδότηση για την ηλιακή ενέργεια μειώθηκε σε μεγάλο μέρος του κόσμου, οι νέες επενδύσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν περίπου 16%.

Υπήρξε επίσης μια πληθώρα συμφωνιών καθώς οι επενδυτές και οι ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση.

Η ήδη επιταχυνόμενη τάση των τελευταίων τριών έως τεσσάρων ετών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αφού «πολλά επιχειρηματικά μοντέλα για συγκεκριμένες βιομηχανίες θα καταστούν άνευ αντικειμένου καθώς οι οικονομίες πρέπει να αλλάξουν δεδομένης και της Covid-19. Από το 2021 και μετά θα δούμε μια ανοδική τάση στην απανθρακοποίηση», σημειώνει στο Bloomberg το στέλεχος της Mytilineos και της METKA EGN.

Η εταιρεία μέλος της εισηγμένης κατασκευάζει έργα ηλιακής ενέργειας.

Η Mytilineos αγόρασε πέρυσι και το υπόλοιπο μερίδιο 49,9% της MΕΤΚΑ EGN ως μέρος της στρατηγικής για μεγαλύτερη δραστηριότητα σε έργα ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας. Η ΜΕΤΚΑ EGN έχει 2 GW ολοκληρωμένων έργων σε 22 χώρες και έχει συμβόλαια, που έχουν υπογραφεί ή πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, για νέα φωτοβολταϊκά έργα αξίας 1 GW.

«Είναι προφανές ότι οι ΑΠΕ είναι μια βιομηχανία που θα είναι ισχυρή και ζωντανή για τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια», δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου. «Η αγορά θα ενοποιηθεί με λιγότερους και μεγαλύτερους παίκτες στην αλυσίδα αξίας», συμπληρώνει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η MΕΤΚΑ EGN ολοκλήρωσε την πρώτη της πώληση έργου ηλιακής ανάπτυξης, μια ομάδα λειτουργικών πάρκων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα συνολικού ύψους 47 ΜW για 45,8 εκατομμύρια ευρώ (52,3 εκατομμύρια δολάρια). Η συναλλαγή είναι η πρώτη από ένα συνολικό pipeline 600 μεγαβάτ σε τέτοια ηλιακά έργα που θα αναπτυχθούν, κατασκευαστούν και πωληθούν εντός των επόμενων 18-24 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v