Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά στη διάσωση η Γ.Ε. Δημητρίου

Η απορρόφηση των δύο θυγατρικών της Γ.Ε. Δημητρίου θα απλοποιήσει το δικαστικό αίτημα αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της, που αναμένεται να υποβληθεί το προσεχές φθινόπωρο. Τα «έχουν βρει» διοίκηση και Τράπεζα Πειραιώς με την Quest Holdings.

Πιο κοντά στη διάσωση η Γ.Ε. Δημητρίου

Η εισηγμένη εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου (ουσιαστικά εταιρεία holding) ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διαδικασιών απορρόφησης των δύο σημαντικών θυγατρικών της, Delta Domestic Appliances και SSM.

Ο λόγος για τον οποίον επιχειρείται η συγκεκριμένη κίνηση είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα, το οποίο θα είναι πολύ πιο απλό και ξεκάθαρο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το δικαστικό αίτημα που θα υποβληθεί για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων και την ουσιαστική διάσωση της Γ.Ε. Δημητρίου.

Ειδικότερα, πιστωτές, διοίκηση εισηγμένης και ο «λευκός ιππότης» Quest Holdings έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης (θα περιλαμβάνει και κούρεμα δανείων) υποχρεώσεων της ΓΕ Δημητρίου, σύμφωνα με το οποίο:

• Η Quest Holdings (κατά πάσα πιθανότητα, η θυγατρική της Infο Quest Technologies) θα καταβάλει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ποσό της τάξεως των δέκα εκατ. ευρώ, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της Γ.Ε. Δημητρίου.

• Η εξυγιασμένη πλέον Γ.Ε. Δημητρίου θα έχει ως βασικό ιδιοκτήτη την Quest και ως μετόχους μειοψηφίας τους σημερινούς της μετόχους. Προβλέπεται δηλαδή να υπάρξει διάχυση ποσοστών των σημερινών μετόχων, ωστόσο η εισηγμένη θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και η αξία των σημερινών μετοχών δεν θα μηδενιστεί.

Προϋπόθεση βέβαια όλων αυτών αποτελεί η έγκριση του αιτήματος που θα υποβάλουν διοίκηση, πιστωτές (κυρίως Τράπεζα Πειραιώς) και Quest από το αρμόδιο δικαστήριο.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο Euro2day.gr πως «οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν πλέον συμφωνήσει, αλλά προκειμένου να μη συναντήσουν ενδεχόμενα εμπόδια σε επόμενη φάση, αποφάσισαν αντί να υποβάλουν μέσα στον Ιούλιο το δικαστικό αίτημα ρύθμισης των υποχρεώσεων της ΓΕΔ, να το αναβάλουν για το προσεχές φθινόπωρο, όταν και τυπικά το σχήμα θα έχει ενοποιηθεί».

Από την πλευρά της Quest Holdings, το ενδιαφέρον για τη Γ.Ε. Δημητρίου αποδίδεται στον στόχο του Ομίλου Φέσσα να επεκταθεί (εκμεταλλευόμενος τις συνέργειες ενός δικτύου διανομής που ήδη υπάρχει) σε προϊόντα υψηλότερου μεικτού περιθωρίου κέρδους, ιδίως σε μια περίοδο όπου οι λευκές ηλεκτρικές συσκευές συνδέονται ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία.

Όσο για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΔ κ. Γιώργο Δημητρίου, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως «η εταιρεία διαθέτει πολύ ισχυρά brand names στην αγορά (Toyotomi, Singer, Izola, Kerosun) και θα μπορούσε να πραγματοποιεί σαφώς υψηλότερες πωλήσεις, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα της ρευστότητας και της ελλιπούς χρηματοδότησης» (τα οποία και στόχος είναι να επιλυθούν μέσα από τη δρομολογούμενη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της εισηγμένης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v