Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απρόσβλητοι από την πανδημία οι Μύλοι Σαραντόπουλου

Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 3,5% σημείωσε η ιστορική αλευροβιομηχανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Κων/νος Σαραντόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Απρόσβλητοι από την πανδημία οι Μύλοι Σαραντόπουλου

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι η εταιρεία, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μπορεί να περάσει τον σκόπελο της πανδημίας χωρίς έντονες παρενέργειες στις οικονομικές της επιδόσεις, εξέφρασε η διοίκηση της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ. Κων/νο Σαραντόπουλο, η έντονα ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών έχει ανακοπεί, με τον όγκο των πωλήσεων να εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 3,5% κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Για το σύνολο του 2020, αναμένεται ότι ο όγκος των πωλήσεων θα προσεγγίσει τα περυσινά επίπεδα.

«Μας ευνοεί η φύση του αντικειμένου εργασίας μας. Γενικότερα πιστεύω ότι οι παρενέργειες της πανδημίας στην οικονομία δεν έχουν τελειώσει, όσο καλά και αν τα πήγε η χώρα στη διαχείριση του θέματος. Φοβάμαι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα γίνουν πιο έντονες όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και πως το 20% περίπου των επιχειρήσεων θα οδηγηθεί τελικά σε κλείσιμο», εκτίμησε ο κ. Σαραντόπουλος.

Πέρα από τη διατήρηση των περυσινών πωλήσεων, στα θετικά της φετινής χρονιάς εντάσσεται και η πρόνοια της εισηγμένης να δώσει έμφαση στην είσπραξη των απαιτήσεών της, προχωρώντας παράλληλα και σε ασφάλιση των νέων πιστώσεών της από την 1η Ιανουαρίου του 2020. «Δεν αναμένουμε να υποστούμε κάποια μεγάλη ζημία από το μέτωπο των επισφαλών απαιτήσεων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σαραντόπουλος τόνισε ότι μετά από ένα μπαράζ επενδύσεων που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία δεκαετία (1,056 εκατ. ευρώ μόνο το 2019), η εταιρεία διαθέτει μια αξιοζήλευτη καινούρια μονάδα στο Κερατσίνι, διπλάσια σε μέγεθος, τοποθετημένη κοντά σε μια πολύ μεγάλη αγορά (Αττική και γύρω νομοί) και σε ένα άριστο σημείο, καθώς έχει άμεση πρόσβαση σε λιμάνι, σιδηρόδρομο και εθνικό οδικό δίκτυο. Έτσι, η εταιρεία έχει τις προοπτικές να αυξήσει τα μερίδιά της και την κερδοφορία της, σε μια αγορά που εξακολουθεί να είναι έντονα ανταγωνιστική.

Ειδικότερα, ο κ. Σαραντόπουλος αναφέρθηκε στην ύπαρξη νέων «λουκέτων» στον κλάδο (η εταιρεία του δεν θα συμμετάσχει στο σημερινό πλειστηριασμό της Χατζηκρανιώτης), καθώς και σε αθέμιτο ανταγωνισμό από ορισμένες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες κατ’ εξακολούθηση παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Συζητήσεις με τράπεζες

Με δεδομένο ότι στις 31/12/2019 το κυκλοφορούν ενεργητικό της εισηγμένης εταιρείας υπολειπόταν των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με στόχο τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 8,8 εκατ. ευρώ να μετατραπούν από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες (το σύνολο των τραπεζικών δανείων έχει δοθεί χωρίς εγγύηση, μόνο με την υπογραφή της εταιρείας).

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, αλλά και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (νέο αναμενόμενο επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο από το τρέχον, που κατά μέσο όρο προσεγγίζει το 4% -για κάθε μείωση επιτοκίου 0,50% η εταιρεία ωφελείται περίπου κατά 54 χιλιάδες ευρώ).

Τέλος, ο κ. Κων/νος Σαραντόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Τη μεγάλη σημασία που δίνει τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία στο ζήτημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης (το παρών στη γενική συνέλευση έδωσε το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου).

• Οι ετήσιες αποδοχές τόσο του ιδίου όσο και της αδελφής του Αναστασίας από την εισηγμένη είναι μηδενικές.

• Η εταιρεία θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει σε μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αλλά αυτό σε πολύ διαφορετικό χρηματιστηριακό κλίμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v