Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού κολλάει η εξαγορά της Εθνικής Κύπρου από την Astrobank

Από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διαρρέει ότι έχει ζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό από την AstroBank να υποβάλει επιπρόσθετα κάποια στοιχεία, τα οποία δεν διασαφηνίζονται επαρκώς στη σύμβαση εξαγοράς της θυγατρικής της ΕΤΕ.

Πού κολλάει η εξαγορά της Εθνικής Κύπρου από την Astrobank

Δυστοκία παρατηρείται στην έγκριση της συμφωνίας για εξαγορά της Eθνικής Tράπεζας Κύπρου από την Astrobank, αφού μετά από οκτώ μήνες η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η AstroBank είχε ανακοινώσει την υπογραφή σύμβασης με την ΕΤΕ για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου 100% της θυγατρικής της στην Κύπρο, της Eθνικής Tράπεζας της Ελλάδας, στις 26 Νοεμβρίου του 2019.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η σχετική συμφωνία συνεχίζει να τηρεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών, της Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΚΤ, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει κατάληξη.

Από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διαρρέει ότι έχει ζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό από την AstroBank να υποβάλει επιπρόσθετα κάποια στοιχεία, τα οποία δεν διασαφηνίζονται επαρκώς στη σύμβαση εξαγοράς της θυγατρικής της ΕΤΕ.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να μην είναι άσχετα και με την πολιτική, οικονομική και, κατ’ επέκταση, τραπεζική κρίση στον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες της AstroBank είναι η οικογένεια Sehnaoui από τον Λίβανο, οι οποίοι ήταν οι μεγάλοι μέτοχοι της USB, πριν αυτή απορροφηθεί από την AstroBank τον Ιανουάριο του 2019.

Η Astrobank δεν επιθυμούσε χθες να σχολιάσει την παρατεταμένη καθυστέρηση που παρουσιάζεται για έγκριση της εξαγοράς της ΕΤΕ από τις εποπτικές αρχές. Εκπρόσωπός της περιορίστηκε πριν λίγες μέρες να πει στη StockWatch ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία.

Η συναλλαγή AstroBank και ΕΤΕ, όπως επίσημα ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την πλεονάζουσα ρευστότητα της τράπεζας και θα υποστηριζόταν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η ΕΤΥΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αύξηση κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετείχε το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων, θα έφτανε τα €40 εκατ.

Η AstroBank, στο πλαίσιο των στρατηγικών της στόχων για αύξηση των εργασιών της στο νησί, μέσα από την ενοποίηση μικρότερων τραπεζών στην Κύπρο, ανακοίνωσε στις 22 περασμένου Απριλίου τη συμφωνία εξαγοράς των εργασιών και της Arab Jordan Investment Bank (ΑJIB) στην Κύπρο.

Μέχρι στιγμής η συναλλαγή μεταξύ των δύο μερών έχει εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές της Ιορδανίας και εκκρεμεί η έγκρισή της από την ΚΤ.

Στην περίπτωση που η ΚΤ ανάψει το πράσινο φως στη συναλλαγή εξαγοράς της θυγατρικής της ΕΤΕ, το σύνολο ενεργητικού της AstroBank θα μεγαλώσει κατά 30% και θα φθάνει στα €2,9 δισ.

Οι μεικτές χορηγήσεις θα αυξηθούν σε €1,4 δισ. και οι καταθέσεις πελατών σε €2,6 δισ. (με στοιχεία ημερομηνίας 30/6/2019).

Η AstroBank διαθέτει σήμερα 16 καταστήματα και η Εθνική Τράπεζα της Κύπρου 10.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v