Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει σελίδα η Pasal με νέο μέτοχο

Τι δήλωσε ο νέος βασικός μέτοχος της Pasal Development κ. Ηλίας Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης. Κινήσεις για νέες επενδύσεις και ενδυνάμωση χαρτοφυλακίου ακινήτων. Σύντομα αναμένεται η υποβολή δημόσιας πρότασης.

Αλλάζει σελίδα η Pasal με νέο μέτοχο

«Το 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την Pasal Development. H αρνητική καθαρή θέση αποτελεί παρελθόν και το τιμόνι της εταιρείας περνά σε ένα νέο επιχειρηματία, γεννημένο στη Σουηδία, αλλά περισσότερο Έλληνα από όλους μας, του οποίου το επιτυχημένο παρελθόν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον. Η Ρasal ετοιμάζει συμφωνίες για νέες αγορές ακινήτων και κάνει σκέψεις για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Γεωργιάδης είναι άτομο που γνωρίζει πολύ καλά το χρηματιστήριο από το εξωτερικό και ως στόχο έχει να καταστήσει την Ρasal μια πολύ σημαντική εταιρεία στο εγχώριο real estate».

Αυτά δήλωσε, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης, μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος της εταιρείας, ο οποίος σήμερα κατέχει περίπου το 7% και θα παραμείνει στην Ρasal ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο νέος βασικός μέτοχος της Ρasal κ. Ηλίας Γεωργιάδης (ελέγχει το 87,64%), απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr, δήλωσε πως δεν είναι αποτρεπτική για την επένδυσή του στην Ελλάδα η εκδήλωση της πανδημίας και οι οικονομικές της επιπτώσεις:

«Είναι προφανείς και δυσάρεστες οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα και την εγχώρια αγορά ακινήτων. Όμως, εμείς στη Σουηδία, όταν είχε εκδηλωθεί η κρίση του 2008, καταφέρναμε και αναπτυσσόμαστε με 20% έως 30% κάθε χρόνο. Δεν αποτελούν ευχάριστο γεγονός αλλά οι κρίσεις φέρνουν και ευκαιρίες. Άλλωστε νομίζω ότι οι τιμές είχαν αρχίσει στις αρχές του 2020 να ξεφεύγουν απότομα προς τα πάνω και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο καλό είναι να γίνεται σταδιακά και με λογική».

Παράλληλα, ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Θεωρεί πολύ σημαντικής αξίας το ακίνητο της Ελευσίνας (αποθήκες ενοικιαζόμενες στην αλυσίδα Σκλαβενίτη) ενώ για τον τρόπο αξιοποίησης των άλλων τεσσάρων ακινήτων της Ρasal που δεν αποφέρουν έσοδα, θα αποφασίσει στο μέλλον το Δ.Σ. της εταιρείας.

• Μέσα στο 2020 θα γίνουν κινήσεις για την απόκτηση νέων ακινήτων και την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης.

• Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρasal να απορροφήσει κάποιο ή κάποια από τα ακίνητα που διαθέτει η προσωπική εταιρεία του κ. Γεωργιάδη στην Ελλάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο ούτε βέβαιο είναι ούτε (όπως άφησε να εννοηθεί) αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή.

• Η χρηματοδότηση των νέων αγορών ακινήτων μπορεί να γίνει είτε με δανεισμό είτε μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

• Η σταδιακή μείωση του ποσοστού του κ. Γεωργιάδη στην εταιρεία (σήμερα ανέρχεται στο 87,64% και ενδέχεται να αυξηθεί μέσα από την υποχρεωτική διαδικασία της δημόσιας πρότασης, η οποία πιθανότατα θα υποβληθεί σύντομα και θα τρέξει το φθινόπωρο) μπορεί να γίνει τόσο μέσα από πωλήσεις μετοχών του όσο και από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή τρίτων (σε χρήμα ή και σε είδος).

• Στόχος της εταιρείας δεν είναι να γίνει developer αλλά να επενδύσει σε ακίνητα για τα οποία είναι εξασφαλισμένη η ύπαρξη ενοικιαστών.

• Έμφαση θα δοθεί στην απόκτηση υποσχόμενων ακινήτων από το χώρο των logistics, όσο και κοινωφελών κτιρίων (π.χ. σχολείων, νοσοκομείων).

• Δεν υπάρχει πρόθεση, σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση, η εταιρεία να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζονται μεγαλύτερα μεγέθη ενεργητικού.

• Η διοίκηση της Ρasal θα φροντίσει να κινήσει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν ταχύτερα, προκειμένου η μετοχή να βγει από το καθεστώς της επιτήρησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v