Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σήμα δίνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου σε 15 εισηγμένες

Η αναμενόμενη βύθιση των ισολογισμών λόγω της πανδημίας αποτυπώνεται στα μεγέθη εξαμήνου. Οι κλάδοι με τις μικρότερες επιπτώσεις από την πανδημία και οι τέσσερις λόγοι που θα περιορίσουν την επιδείνωση της κερδοφορίας.

Τι σήμα δίνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου σε 15 εισηγμένες

Αναμφίβολα, η γενικότερη εικόνα των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο αναμένεται να είναι σαφώς πτωτική, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά -άμεσα ή και έμμεσα- από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  • Τουρισμός, μεταφορές, ξενοδοχεία, ένδυση, κλωστοϋφαντουργία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο (πλην super market) είναι οι κυριότεροι κλάδοι που επηρεάστηκαν έντονα αρνητικά.
  • Αντίθετα, δραστηριότητες που έδειξαν σχετικά καλά αμυντικά αντανακλαστικά ήταν αυτές των τροφίμων, των φαρμάκων, της πληροφορικής, αλλά και εκείνων των παραγωγικών μονάδων που δουλεύουν με μακρόχρονα συμβόλαια (οι επιπτώσεις πιθανολογούνται με χρονική υστέρηση). 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παράγοντες που θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να περιορίσουν τις επιπτώσεις της χαμηλότερης ζήτησης στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών είναι:

  1. Το σαφώς χαμηλότερο κόστος των καυσίμων
  2. Τα αποκλιμακούμενα επιτόκια των τραπεζικών δανείων
  3. Ορισμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αποφασίστηκαν λόγω της πανδημίας
  4. Γενικότερες δράσεις των εταιρειών για τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους

Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης δημοσίευσε πρώτη μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών τις λογιστικές της καταστάσεις για το πρώτο φετινό εξάμηνο, εντυπωσιάζοντας: +46% στον κύκλο εργασιών και εκτίναξη καθαρών κερδών από το 0,6 στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο δημοσίευσε και η EΧAΕ, παρουσιάζοντας αύξηση εσόδων κατά 6,1% και οριακή άνοδο καθαρών κερδών (από τα 2,24 στα 2,27 εκατ. ευρώ).

H τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα εξαμήνου, με βάση τα οποία οι πωλήσεις της ισορρόπησαν τοΝ Μάιο και τον Ιούνιο, με τον τζίρο να ανέρχεται σε € 786,3 εκατ., παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα € 136,8 εκατ.

Στον κλάδο πληροφορικής, ανοδικά αναμένεται ότι έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τη Space Hellas, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να μιλούν για ένα ακόμη πιο βελτιωμένο δεύτερο μισό του 2020. Διψήφιο growth εσόδων αναμένεται στην Ίλυδα, ενώ γενικότερα ανοδικές επιδόσεις προβλέπονται φέτος στην Ideal. Στην Epsilon Net, ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου κινήθηκε κοντά στα περυσινά επίπεδα παρά την κρίση, ενώ για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται βελτίωση εσόδων.

Στον χώρο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών αναμένεται ένα δυσκολότερο δεύτερο φετινό εξάμηνο. Έτσι, η ΕΛΙΝΟΙΛ, ενώ σημείωσε κατά το πρώτο μισό του 2020 άνοδο τόσο στον όγκο των πωλήσεων όσο και στα κέρδη, βλέπει το περιβάλλον σαφώς επιβαρυμένο για τη συνέχεια.

Η διοίκηση της Έλαστρον (εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα) ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι ανέμενε μια πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 17%-18% κατά το πρώτο εξάμηνο και μια υποχώρηση 10% στο σύνολο των φετινών της πωλήσεων.

Χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις από την πανδημία η Flexopack (καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται στον χώρο των τροφίμων), ενώ βελτιωμένες επιδόσεις προβλέπουν για φέτος τα Πλαστικά Κρήτης.

Οι αλευροβιομηχανίες δεν αναμένεται φέτος να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, οι Μύλοι Σαραντόπουλου σημείωσαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο άνοδο στον όγκο των πωλήσεών τους κατά 3,5%, ενώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς εκτιμούν μια επίδοση κοντά στα περυσινά επίπεδα.

Η Εριουργία Τρία Άλφα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με επίδοση ανάλογη της αντίστοιχης περυσινής, ενώ για το σύνολο της χρονιάς η διοίκησή της θέλει να πιστεύει ότι ο κύκλος εργασιών της θα υπερβεί εκείνον του 2019.

Η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης είχε περιορισμένες επιπτώσεις στα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων, ενώ πτωτικά κινήθηκε στο πρώτο μισό του έτους και η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα (μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να ανακτηθεί τμήμα των απωλειών στις πωλήσεις).

Κατά 30% υποχώρησαν οι πωλήσεις εξαμήνου της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, σε σύγκριση με την επίδοση της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v