Η πανδημία δεν ευνόησε τη ΦΑΓΕ

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το α' τρίμηνο εμφάνισε κατά το διάστημα των lockdowns ο όμιλος στις βασικές του αγορές. Οι εκπτώσεις πίεσαν και την αξία πωλήσεων. Σε εκκρεμότητα η επένδυση στο Λουξεμβούργο.

Η πανδημία δεν ευνόησε τη ΦΑΓΕ

Πωλήσεις αυξημένες οριακά σε αξία κατά 1% στα 261 εκατ. δολάρια εμφάνισε στο α΄εξάμηνο της χρονιάς ο όμιλος ΦΑΓΕ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αν και σε επίπεδο όγκου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,8%.

Η «απόσταση» δικαιολογείται από τη διοίκηση του ομίλου αφενός λόγω της μείωσης τιμών (σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης) κατά 4,7% κατά μέσο όρο και αφετέρου λόγω της συναλλαγματικής επίπτωσης, την οποία η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας τοποθετεί σε 1,1%.

Σε αξία ο όμιλος διατήρησε θετικό πρόσημο πωλήσεων σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία (με αύξηση 0,8%, 6,2% and 2,8% αντίστοιχα), αλλά σημείωσε κάμψη στην ελληνική αγορά κατά 3,3%. Σε όγκο οι πωλήσεις σε ΗΠΑ, Ιταλία και Βρετανία αυξήθηκαν κατά 8,3%, 6,7% and 10,5%, αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε κάμψη όγκου πωλήσεων κατά 1,2%. Σημειώνεται πως ο όμιλος ΦΑΓΕ πραγματοποιεί το 85,9% των πωλήσεων του στις διεθνείς αγορές.

Στο β’ τρίμηνο του 2020 ο όμιλος – παρά τα lockdowns και την στροφή των καταναλωτών σε βασικές αγορές τροφίμων- ο όμιλος δεν ευνοήθηκε από άποψη πωλήσεων καθώς κατέγραψε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το α΄τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση της FAGE International, οι πωλήσεις σε αξία διαμορφώθηκαν σε 129,4 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίθετα οι πωλήσεις σε όγκο στο σύνολο των αγορών που ο όμιλος δραστηριοποιείται αυξήθηκε κατά 5,1%.

Σημειώνεται ότι στο α' τρίμηνο του 2020, η αύξηση πωλήσεων σε όγκο ήταν 8,5% και σε αξία κατά 2,9%. Κατά τη διοίκηση του ομίλου, στο β’ τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψε αρνητική επίπτωση από συναλλαγματικές διαφορές της τάξης του 0,9%. Σε αξία οι πωλήσεις το ίδιο διάστημα μειώθηκαν σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Ιταλία κατά 0,3%, 8,2% and 6,9%, αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως το ίδιο διάστημα κατέγραψε αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 16,5%. Σε όγκο οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ αυξήθηκαν σε ΗΠΑ, Ιταλία και Βρετανία ( 7,7%, 1,4% and 20,3% αντίστοιχα) ενώ στην Ελλάδα ο όμιλος κατέγραψε πτώση κατά 9,4%.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη σε επίπεδο α’ εξαμήνου 2020, το μικτό κέρδος του ομίλου αυξήθηκα κατά 2,5%. Η επίδοση αυτή προέκυψε από τις τιμές της πρώτης ύλης γάλακτος που στις ΗΠΑ κατέγραψε μείωση κατά 9,2%, ενώ αντιθέτως αυξήθηκε κατά 10,8% στην Ελλάδα. Ακολούθως, τα λειτουργικά κέρδη – δεδομένου ότι ο όμιλος μείωσε επίσης έξοδα μάρκετινγκ και διαφήμισης, αυξήθηκαν κατά 17,7%. Τα κέρδη προ φόρων τέλος αυξήθηκαν στα 25,3 εκατ. δολάρια από 17,6 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πέραν των επιδόσεων του πρώτου μισού του χρόνου, ο όμιλος διατηρεί επιφυλάξεις για την πορεία των επομένων μηνών κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την πανδημία, αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες αγορές.

Ο όμιλος διατηρεί το πλάνο των παραγωγικών του επενδύσεων, με κύριο στόχο τη δημιουργία νέου εργοστασίου στο Λουξεμβούργο, η οποία ωστόσο «χρονίζει» και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων με περιβαλλοντικές αιτιάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v