Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημίες περιμένει φέτος η ΓΕΚΕ

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης ξενοδοχειακής εταιρείας στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Η πορεία της φετινής πληρότητας, η διανομή μερίσματος και η συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος.

Ζημίες περιμένει φέτος η ΓΕΚΕ

Με πολύ χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας σε σχέση με το 2019 κινείται φέτος το ξενοδοχείο President (ιδιοκτησία της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας ΓΕΚΕ), με αποτέλεσμα η τρέχουσα χρήση να αναμένεται ζημιογόνος.

«Σε αντίθεση με το 2019 που ήταν πολύ ικανοποιητική χρονιά, οι φετινές μας πληρότητες είναι δραματικά χαμηλότερες λόγω της πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων και κυρίως τα ξενοδοχεία πόλης στα οποία εντάσσεται και το President».

Αυτά ανέφερε η διοίκηση της ΓΕΚΕ στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Από την αρχή του έτους έως και την 20η Αυγούστου η μέση πληρότητα του ξενοδοχείου βρισκόταν στο 27% έναντι 74% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μάλιστα, η φετινή πληρότητα θα ήταν ακόμη χαμηλότερη, αν δεν ξεκινούσαν πολύ ικανοποιητικά οι πρώτοι μήνες του 2020. Ενδεικτικό είναι πως η μέχρι τώρα πληρότητα του Αυγούστου κυμαίνεται γύρω στο 13%-14%. Το President επέλεξε να επαναλειτουργήσει από την 19η Ιουλίου (σε αντίθεση με άλλες μονάδες της Αθήνας που δεν άνοιξαν καθόλου) πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί το ύψος των φετινών απωλειών.
  • «Δεν είμαστε αισιόδοξοι ούτε για την πορεία του Σεπτεμβρίου. Φέτος θα έχουμε μια χαμένη χρονιά. Ευελπιστούμε το Δεκέμβριο να έχει βρεθεί το εμβόλιο για την covid-19 και έτσι το 2021 να ξεκινήσει με μια καλύτερη ψυχολογία. Από την πλευρά μας προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και κοιτάζουμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι για την επόμενη χρονιά, η οποία χαρακτηρίζεται και αυτή από αβεβαιότητα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Η εισηγμένη επέλεξε να μην δανειστεί με βάση τα κρατικά μέτρα στήριξης, γιατί αφ’ ενός δεν είχε ανάγκη ρευστότητας και αφ’ ετέρου θα στερείτο ευελιξίας.
  • Έχει γίνει χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για πολύ σημαντικό ποσοστό του προσωπικού, καθώς το ξενοδοχείο λειτουργεί με μειωμένο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με πέρυσι.
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης του ξενοδοχείου συνεχίζεται κανονικά, παρά την εκδήλωση της πανδημίας.

Κόντρα στη φετινή δυσμενή συγκυρία, η χθεσινή γενική συνέλευση της ΓΕΚΕ ψήφισε τη διανομή μερίσματος ύψους 800.000 ευρώ προς τους μετόχους (0,095 ευρώ ανά μετοχή).

Το 2019 η ΓΕΚΕ σημείωσε κύκλο εργασιών 12,297 εκατ. ευρώ (11,06 εκατ. το 2018), EBITDA 5,57 εκατ. ευρώ (5,22 εκατ. το 2018) και καθαρά κέρδη 3,43 εκατ. (3,034 εκατ. το 2018). Στις 31/12/2019 τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 49,18 εκατ. ευρώ και το θετικό καθαρό ταμείο προσέγγιζε τα 7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v