Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το φάσμα στο 5G

Θέμα ημερών η έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία. Οι δύο εκκρεμότητες και τα κίνητρα για γρήγορη ανάπτυξη. Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα.

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το φάσμα στο 5G

Δύο εκκρεμότητες απομένουν προκειμένου να δημοσιευθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το τεύχος προκήρυξης στον διαγωνισμό παραχώρησης φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις που συνδέονται με το φάσμα των δικτύων στις αγροτικές περιοχές (rural networks) και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις (Digea), οι οποίες αναμένονται εντός των ημερών. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του φάσματος πριν από τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΕΕΤΤ, προβλεπόταν πως η έναρξη του διαγωνισμού θα γινόταν στις 2 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονταν στη 1 Οκτωβρίου ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του φάσματος. Στο υπουργείο υποστηρίζουν πως θα τηρηθεί το συγκεκριμένο πλάνο.

Ο διαγωνισμός θα οδηγήσει στη χορήγηση:

  1. Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος στη φασματική περιοχή 3600 MHz.
  2. Έως δώδεκα δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 2 GHz.
  3. Έως έξι δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 700 MHz.
  4. Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 200 MHz στη φασματική περιοχή 26 GHz.

Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ποικίλλει και ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 3600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

Οι εταιρείες που θα επικρατήσουν στη δημοπρασία για την απόκτηση του φάσματος έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε βάθος 15ετίας. Στη δεύτερη περίπτωση, καταβάλλουν αρχικά το 30% του τιμήματος, ενώ η πρώτη από τις υπόλοιπες εννέα δόσεις πληρώνεται έπειτα από τρία χρόνια και αφορά μόλις το 6% του τιμήματος που προσέφεραν.

Έτσι θεωρείται πως οι υφιστάμενοι «παίκτες» στην αγορά τηλεπικοινωνιών θα διατηρήσουν ρευστότητα για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Ταυτόχρονα χαμηλώνει ο πήχης για είσοδο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ενός νέου παίκτη (κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αλλά όχι απίθανο), αφού το αρχικό τίμημα που θα πληρώνει για την απόκτηση φάσματος είναι αρκετά περιορισμένο και η εξόφληση γίνεται σε μια 15ετία, δηλαδή μαζί με τη λήξη του δικαιώματος χρήσης.

Η διαδικασία

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κων/νος Μασσέλος, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Ενωσης Τηλεπικοινωνίων (ITU Global Symposium for Regulators 2020), υποστήριξε πως η διαδικασία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε «να προσαρμόζεται στον αριθμό των υποψηφίων», με στόχο «να εξασφαλιστούν αρκετά μεγάλα και συνεχή τμήματα του φάσματος, για διαφορετικούς συμμετέχοντες».

Ο κ. Μασσέλος πρόσθεσε πως «μια άλλη στρατηγική απόφαση που πήραμε (με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης) ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στη μεσο/μακροπρόθεσμη απόδοση από το να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κρατικά έσοδα στην αρχή της διαδικασίας».

Ο ίδιος είπε πως εκτός από τις πολλές δόσεις, θετικά για την επιτάχυνση των επενδύσεων στα δίκτυα πέμπτης γενιάς λειτουργεί και η πρόβλεψη για πιθανή επέκταση της αρχικής δεκαπενταετούς άδειας για άλλα πέντε χρόνια. Προς την κατεύθυνση της ταχύτερης ανάπτυξης των δικτύων 5G κινείται και η πρόβλεψη για την κοινή χρήση της υποδομής των εταιρειών.

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, όπως είχε βγει σε διαβούλευση, η διαδικασία χορήγησης πραγματοποιείται σε δύο στάδια.

  1. Στο πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες με τις αιτήσεις συμμετοχής δηλώνουν τον αριθμό των τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων που επιθυμούν να τους χορηγηθούν στις φασματικές περιοχές 700 MHz, 2 GHz και 26 GHz. Με την αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία, κάθε συμμετέχων δηλώνει το ποσό το οποίο προσφέρει ανά φασματική περιοχή για τις φασματικές περιοχές 700 MHz, 3600 MHz, 2GHz και 26 GHz, προκειμένου να επιλέξει πρώτος τη θέση που θα τοποθετήσει τα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που δεσμεύονται γι' αυτόν.
  2. Στο δεύτερο στάδιο, διενεργείται δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματιστής καταβάλλει την προσφορά που υπέβαλε με δυνατότητα ταυτόχρονης προσφοράς σε τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που ανήκουν σε διαφορετικές φασματικές περιοχές. Η διαδικασία αφορά σε όσα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων δεν έχουν δεσμευτεί στο πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πολλαπλών γύρων διεξάγεται ταυτόχρονα για όλες τις φασματικές περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v