Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις απεγκλωβισμού για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. «Σύντομα θετικές εξελίξεις», σχολιάζουν πηγές της εταιρείας. Γεφυρώνονται οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις.

Κινήσεις απεγκλωβισμού για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνικός Χρυσός για το μέλλον της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Χαλκιδικής.

Η επίσκεψη για πρώτη φορά του αρμόδιου υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Eldorado Gold, χαρακτηρίζεται από πηγές της εταιρείας ως «θετική και συμβολική ως προς τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι εργασίες στα μεταλλεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, περιηγήθηκαν προχθές από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold και τον αντιπρόεδρο της «Ελληνικός Χρυσός» Χρήστο Μπαλάσκα στα μεταλλεία Κασσάνδρας (Σκουριές, Στρατώνι, Μαύρες Πέτρες και Ολυμπιάδα).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «την επίσκεψη τη ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πολυσύνθετο έργο καθώς και να αντιληφθεί καλύτερα τα σημεία των διαπραγματεύσεων όπως για παράδειγμα τη μέθοδο της ξηρής απόθεσης τελμάτων, που μειώνει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης».

Οι δύο πλευρές είχαν κάτσει στο τραπέζι από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, προκειμένου να διαπραγματευτούν την αναθεώρηση της σύμβασης και του επενδυτικού πλάνου στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί, καθώς τότε είχε διαπιστωθεί αδιέξοδο στις συζητήσεις ιδίως στο θέμα της μεταλλουργίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκο, δηλαδή στην επένδυση και τη μέθοδο παραγωγής καθαρού χρυσού, ώστε να μη φεύγει το προϊόν εκτός χώρας για το τελικό στάδιο της μεταποίησης.

Οι επενδυτές επίσης ζητούσαν στα συμβατικά κείμενα την ενσωμάτωση της ξηρής απόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση μεταβίβασης είχε συναφθεί και κυρωθεί από τη Βουλή το 2004 και το επενδυτικό πλάνο το 2006.

Η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτυπωθεί σε νέο κείμενο σύμβασης και σε αναθεωρημένο επενδυτικό πλάνο, τα οποία θα κυρωθούν στη Βουλή.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «οι διαφορές σε αρκετά ζητήματα έχουν γεφυρωθεί, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ομαλά και σύντομα θα καταλήξουν». Πάντως, το ΥΠΕΝ παραπέμπει στις ανακοινώσεις του υπουργού μετά την επίσκεψή του στα μεταλλεία και δεν προβαίνει σε κανέναν άλλο σχολιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Καναδοί έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα 1 δισ. δολ και δηλώνουν ότι προτίθενται να ρίξουν επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. δολ., σύμφωνα πάντα με τις προ εξαμήνου διαβεβαιώσεις στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως υποστήριζαν επίσης την ίδια περίοδο, επρόκειτο να ανέλθουν στα 80 εκατ. δολάρια σε βάθος χρόνου, ενώ η ενσωμάτωση της μεθόδου ξηρής απόθεσης τελμάτων μειώνει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v