Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marketplace ακινήτων από την ελληνική startup Prosperty

Υπηρεσίες από την αναζήτηση έως και το τελικό συμβόλαιο αγοράς ή ενοικίασης ακινήτων προσφέρει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Marketplace ακινήτων από την ελληνική startup Prosperty

Τη δημιουργία ενός marketplace ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση ακινήτων δημιουργεί η νεοφυής εταιρεία Prosperty, προσφέροντας συνάμα σειρά υπηρεσιών προς πωλητές, αγοραστές, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πέραν της τυπικής αναζήτησης.

Αν έως πρότινος το ψηφιακό κανάλι αφορούσε την παρουσίαση αγγελιών, είτε από τις εξειδικευμένες σελίδες είτε από εκείνες που διατηρούν τα μεσιτικά γραφεία της χώρας, η Prosperty αντιμετωπίζει ολιστικά την υπόθεση αγοράς ή ενοικίασης ακινήτων, προσφέροντας υπηρεσίες μέχρι τη στιγμή που ο επενδυτής του ακινήτου βρεθεί με το «κλειδί στο χέρι».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Μαρκόπουλο, μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Prosperty, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρει υπηρεσίες που μειώνουν το κόστος και τον χρόνο μιας συναλλαγής, με ασφάλεια και έλεγχο σε όλη τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής, εκτιμάται ότι μέσω της Prosperty μειώνεται από 8-12 μήνες (που κατά μέσο όρο διαρκεί η διαδικασία εύρεσης και αγοράς ακινήτου) στο μισό, ενώ και το κόστος από 5%-8% «προσγειώνεται» για το premium πακέτο υπηρεσιών κάτω από 4%.

H πλατφόρμα της εταιρείας (www.theprosperty.com) ουσιαστικά βγήκε στον «αέρα» τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο αποτελεί προσπάθεια 18μηνης προετοιμασίας, η οποία έχει λάβει και χρηματοδότηση «σποράς» ύψους 1,1. ευρώ από τα funds Velocity.Partners και Metavallon καθώς και από angel investors.

Στοχεύει στο εγχώριο κοινό, σε ομογενείς αλλά και ξένους υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές ενώ προσεγγίζει και θεσμικούς φορείς, όπως τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να εισέλθει και στην αγορά ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς, ώστε να αναπτύξει περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της. Σχεδιάζει δε να εισέλθει στον χώρο της ανακαίνισης κατοικιών, καθώς ο κύριος όγκος των προς διάθεση ακινήτων (κυρίως για ενοικίαση) είναι δεκαετιών και ελλιπώς εκσυγχρονισμένα.

Πέραν της ελληνικής αγοράς, η ομάδα της Prosperty ήδη σχεδιάζει τη μεταφορά του μοντέλου της στην Κύπρο αλλά και σε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, κ.α.), ενώ προετοιμάζει ένα δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021.

Το μοντέλο 

Εν πολλοίς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, είτε πωλητής, είτε αγοραστής, είτε ενοικιαστής, μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω της Prosperty όχι μόνο την έρευνα αγοράς αλλά και το τελικό συμβόλαιο. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με τον Α. Μαρκόπουλο, αποκτά άλλη αξία εν μέσω πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ωστόσο, οι υπηρεσίες της εταιρείας σχεδιάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, απευθυνόμενες και σε αγοραστές από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το νέο marketplace ακινήτων προσφέρει πολύ αναλυτική παρουσίαση, που περιλαμβάνει τόσο τη φυσική κατάσταση αλλά και τη νομική απεικόνιση της ιδιοκτησίας (έλεγχος 300 σημείων), ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την απευθείας διαπραγμάτευση των ενδιαφερόμενων μερών, χωρίς τη μεσολάβηση μεσίτη.

Επίσης μέσω των εφαρμογών της πλατφόρμας επιτρέπεται η εξ αποστάσεως «ζωντανή» παρουσίαση του ακινήτου και γενικώς οργανώνεται η virtual αλλά αναλυτική επικοινωνία είτε στο αρχικό στάδιο είτε στη φάση καταληκτικής συμφωνίας των μελών.

Η Prosperty σχηματίζει επίσης δωρεάν τον νομικό φάκελο των ακινήτων (σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία και συμβολαιογράφους) και εγγυάται την πλήρη επιστροφή του κόστους αγοράς, στην περίπτωση που το ακίνητο τελικώς εμφανιστεί με πολεοδομικά ή νομικά προβλήματα. Επίσης, όλος ο φάκελος του ακινήτου ψηφιοποιείται πλήρως, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να έχει καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του.

Για το σύνολο των υπηρεσιών, ο ιδιοκτήτης πληρώνει ένα εφάπαξ ποσό εκ των προτέρων είτε αργότερα με την πώληση του ακινήτου.

Σύμφωνα με τον Α. Μαρκόπουλο, οι παραπάνω υπηρεσίες δεν είναι «υποχρεωτικές», εφόσον κάποιος ενδιαφερόμενος θελήσει να αξιοποιήσει δικούς του συνεργάτες για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Επίσης, σημειώνει πως η Prosperty δεν λειτουργεί στη βάση αποκλειστικής ανάθεσης ακινήτου, ούτε περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παρουσιάζοντας οικιστικά και εμπορικά ακίνητα είτε για αγορά είτε για ενοικίαση. Προσφέρει ωστόσο προώθηση του ακινήτου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v