Αύξηση 130% στα κέρδη της Πλαστικά Θράκης το α’ εξάμηνο

Υπερδιπλασιασμό κερδών, με σημαντική αύξηση των EBITDA και οριακή ανοδική μεταβολή του κύκλου εργασιών, εμφάνισε το α’ εξάμηνο η Πλαστικά Θράκης, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με την εταιρεία να δηλώνει αισιόδοξη για «επίτευξη ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων στο σύνολο της χρήσεως 2020».

Αύξηση 130% στα κέρδη της Πλαστικά Θράκης το α’ εξάμηνο

Στα 10,02 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους της Πλαστικά Θράκης το πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 130% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ ο κύκλος εργασιών της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 155,37 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 62,7% στα 26,78 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εμφάνισε μεικτά κέρδη ύψους 42,14 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 30%.

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα στη σχετική της ανακοίνωση η Πλαστικά Θράκης, η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19, από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα, έχει επιφέρει ουσιώδεις μεταβολές και διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση. Καθώς η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη, εξακολουθεί να υφίσταται αδυναμία εκτίμησης τόσο της χρονικής διάρκειας και της έντασης της, όσο και των δυνητικών επιπτώσεων της. Εν μέσω αυτών των συνθηκών, ο Όμιλος έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία του, έχοντας παράλληλα πάντα ως πρωτεύον μέλημα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του.

Η προσπάθεια αυτή της Διοίκησης αντανακλάται στη θετική πορεία των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσεως. Οι βασικοί λόγοι οι οποίοι συνετέλεσαν στη διατήρηση των πωλήσεων (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) και στη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους είναι οι ακόλουθοι:

• Η αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, η οποία υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

• Η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία, αύξηση η οποία αντιστάθμισε την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό, καθώς και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων.

• Η διεύρυνση της πελατειακής βάσης του Ομίλου, καθώς οι πελάτες, στο πλαίσιο των συνθηκών αβεβαιότητας οι οποίες διαμορφώθηκαν στην αγορά, επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν έμπρακτη εμπιστοσύνη και να αναγνωρίζουν την αξιοπιστία και τη συνέπεια του Ομίλου ως προμηθευτή.

Σημαντική ήταν και η μείωση του Καθαρού Δανεισμού κατά € 36.556 χιλ. (στις 30.06.2020 ανήλθε σε 46.972 χιλ. ευρώ, σε σχέση με 83.528 χιλ. ευρώ στις 31.12.2019, ήτοι ποσοστιαία μείωση 43,8%), με τον δείκτη Καθαρός Δανεισμός/Ίδια Κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,31 σε σχέση με 0,57 στις 31.12.2019 και το δείκτη Καθαρός Δανεισμός/EBITDA να διαμορφώνεται σε 1,30 στις 30.06.2020, ενώ η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε σε 2,91 στις 31.12.2019 και 3,31 στις 30.06.2019.

Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.06.2020 ανήλθε σε 151.851 χιλ. ευρώ σε σχέση με 146.349 χιλ. ευρώ στις 31.12.2019.

Προοπτικές για το Β' Εξάμηνο του 2020

Αναφορικά με το γ’ τρίμηνο του έτους, προβλέπεται ότι θα παραμείνει ανεπηρέαστη η ζήτηση για τα περισσότερα προϊόντα του χαρτοφυλακίου, ενώ αυξημένη παραμένει η ζήτηση σε υφιστάμενα και νέα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία. Τα γεγονότα αυτά αντισταθμίζουν την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα το γ’ τρίμηνο της χρήσης να παρουσιάσει σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσεως, παρά τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, που δύναται να προκύψουν έως το τέλος του γ’ τριμήνου.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το σύνολο του β’ εξαμήνου του 2020, κατά το χρόνο σύνταξης της παρούσης, η Διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσεως, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας. Ωστόσο, με δεδομένες τις έντονες συνθήκες αβεβαιότητας που διαμορφώνονται λόγω της δεύτερης φάσης της πανδημίας, θα πρέπει εκ νέου να αναφερθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το β’ εξάμηνο του έτους να επηρεαστεί κατά περίπτωση αρνητικά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, χωρίς πάντως τη δεδομένη χρονική στιγμή να μπορεί να υπάρξει οιαδήποτε εκτίμηση για τον βαθμό της εν λόγω επιρροής.

Συμπερασματικά, η Διοίκηση του Ομίλου παραμένει αισιόδοξη για την επίτευξη ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων στο σύνολο της χρήσεως 2020. Η προσήλωση στην περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας και στην ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης των οικονομικών αποδόσεων και μεγεθών, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που, όπως ήδη αναφέρθηκε, δημιουργεί η πορεία της πανδημίας, οι οποίες παρακολουθούνται προσεκτικά και αξιολογούνται καθημερινά και αναπόφευκτα επηρεάζουν το επιχειρησιακό περιβάλλον και δυνητικά τις μελλοντικές εκτιμήσεις.

***Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Πλαστικά Θράκης επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v