Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Ποιες ευκαιρίες φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Μερίδιο από την πίτα των έργων τεχνολογίας που θα ενταχθούν στο Ταμείο διεκδικεί η εταιρεία. Η ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και οι δυνατότητες που φέρνουν τα ανοικτά πρότυπα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Τι λέει για Huawei.

Vodafone: Ποιες ευκαιρίες φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα αλλά και για τις επιχειρήσεις, από το γεγονός ότι τουλάχιστον πέντε από τις επτά προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, επισημαίνουν στη Vodafone Ελλάδος. Η διοίκηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών προσθέτει πως ακόμα και οι άλλες δύο προτεραιότητες που συνδέονται με την ενέργεια και το περιβάλλον προϋποθέτουν επίσης τη χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών.

Στη Vodafone Ελλάδος, εκτός από το βάρος που δίνουν τα τελευταία χρόνια στις λύσεις προς τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προχώρησαν και στη δημιουργία ειδικού τμήματος που θα διεκδικήσει έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού στο δημόσιο. Επίσης, ήδη εκτελούν έργα που συνδέονται με τις «έξυπνες πόλεις» (smart cities) και θεωρούν πως μπορούν να διευρύνουν περαιτέρω την παρουσία της.

Όπως επισημαίνουν, «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας για να κάνει το άλμα της προς το αύριο, να καλύψει τα κενά ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι, σύμφωνα με την ΕΕ, αυτή η δεκαετία θα είναι η ψηφιακή δεκαετία, μπορεί να υποθέσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας μπορεί να πατήσει σε γερά θεμέλια».

Τρεις πυλώνες «είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτή την προσπάθεια: η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και σε απομακρυσμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους, και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. Στη Vodafone θεωρούν πως βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στο μέτωπο της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς «σχεδόν 80.000 νέοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις ψηφιακές δεξιότητες μέσα από το πρόγραμμα Generation Next, που αποτελεί μέρος του εταιρικού της σκοπού και αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής της για την επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας».

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως έχει κατανοήσει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την προώθηση αντίστοιχων προγραμμάτων, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση «ώστε να επιταχύνουμε το ταξίδι της Ελλάδας προς το ψηφιακό αύριο». Σύμφωνα με τη διοίκηση της Vodafone, «η ευκαιρία είναι τεράστια: είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Ευρώπη χρειάζεται μισό εκατ. επιπλέον αναλυτές δεδομένων και δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να γίνουν εργαλείο πολιτικής για την ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Στο δεύτερο μέτωπο, στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη Vodafone Ελλάδος υποστηρίζουν πως κινητοποιήθηκε άμεσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και «προσέφερε για τρεις μήνες δωρεάν όλο το χαρτοφυλάκιο των Smart Business υπηρεσιών, καταγράφοντας παράλληλα σημαντική εμπορική επιτυχία». Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας -περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν έως και 9 εργαζόμενους και σχεδόν το 90% απασχολεί λιγότερους από 50.

Οσο για το ψηφιακό κράτος, επισημαίνεται πως η περίοδος της καραντίνας «ανέδειξε την πραγματική σημασία των τηλεπικοινωνιών, που αυτή τη στιγμή και για το ορατό μέλλον θα είναι ο κλάδος των κλάδων». Η εμπειρία της πανδημίας «επιταχύνει βαθιές αλλαγές στην εργασία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις». Στην εταιρεία υποστηρίζουν πως τους τελευταίους μήνες γίνονται «πραγματικά συστηματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» και προσθέτουν πως «η διεθνής εμπειρία του ομίλου Vodafone δείχνει ότι η ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Οι ευκαιρίες ενός ψηφιακού κράτους είναι τεράστιες: «Δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία και οργανισμοί μπορούν να ψηφιοποιήσουν τις λειτουργίες τους, να διαθέσουν σύγχρονες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να εξοικονομήσουν ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Η προοπτική στη χρήση του Internet of Things για τη δημιουργία "έξυπνων πόλεων" είναι επίσης μεγάλη».

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή και τα ανοικτά πρότυπα

Στην επόμενη τριετία, η Vodafone θα καλύψει το 60% της Ελλάδας με το δίκτυο 5G καθώς «έχει εγκαίρως επενδύσει στο δίκτυό της, ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του 5G μόλις το φάσμα γίνει διαθέσιμο». Όπως υποστηρίζουν, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, εκτός από την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, προσφέρονται και για καινοτομία μέσα από πιλοτικά ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (Open RAN).

H ανάπτυξη ενός δικτύου ασύρματης πρόσβασης που βασίζεται σε ανοικτά τεχνολογικά πρότυπα (Open RAN) στο ακραίο δίκτυο αποτελεί βασικό στόχο της διεθνούς συμμαχίας Open RAN, στην οποία ο όμιλος Vodafone είναι ιδρυτικό μέλος. Το Open RAN «προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, με στόχο περισσότερη καινοτομία, ανταγωνισμό και διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών».

Οι προηγούμενες γενιές κινητών δικτύων ήταν κλειστά συστήματα που στηρίζονταν σε έναν και μόνο προμηθευτή. Σήμερα, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών προσπαθεί να ανοίξει αυτή την αγορά, με ανοιχτά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού και ανοίγουν το παιχνίδι για πολλαπλούς προμηθευτές. Κατά τη Vodafone, «η πολιτεία μπορεί να ενθαρρύνει και να βοηθήσει με συνέργειες και πρωτοβουλίες για πιλοτικά Open RAN σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Και μάλιστα είναι και μία τεράστια ευκαιρία για ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό των επικοινωνιών».

Η κοινή εταιρεία με Wind Hellas και η Huawei

Στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η σύσταση της Vantage Towers Greece, της κοινής εταιρείας Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, η οποία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στη Vodafone Ελλάδος υποστηρίζουν πως στο μεσοδιάστημα προχωρούν οι διαδικασίες απόσχισης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την πλήρη ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Οσο για τη γνωστή υπόθεση με την πίεση των ΗΠΑ για εξαίρεση της κινεζικής Huawei από τον εξοπλισμό των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G στη Vodafone Ελλάδος, παραπέμπουν στον μητρικό βρετανικό όμιλο. Υπενθυμίζεται πως Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas έχουν ισχυρή εξάρτηση από τη Huawei στα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (RAN). Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει πως «στη Vodafone λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια πάρα πολύ σοβαρά και με συνέπεια υποστηρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πραγματικά τεκμηριωμένη προσέγγιση µε βάση την επικινδυνότητα -και με διαφοροποίηση μεταξύ του δικτύου ασύρματης πρόσβασης (RAN) και του κεντρικού δικτύου (Core)-, όταν εξετάζουν θέματα ανάπτυξης υποδομών δικτύου».

Η Vodafone ανακοίνωσε την απόφασή της να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και επιβεβαιώνει ότι η Vodafone Ελλάδας δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κορμού της. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουλίου, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Vodafone, να «ξηλώσουν» τον εξοπλισμό Huawei από τα δίκτυα 5G που αναπτύσσουν μέχρι το 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v