Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποτιμήσεις και οι προβλέψεις για τις κεραίες Vodafone - Wind

Η συνολική αξία των κεραιοσυστημάτων των δύο εταιρειών εκτιμάται στα 799,35 εκατ. ευρώ. Πώς προχωρά η διαδικασία απόσχισης και δημιουργίας μιας κοινής εταιρείας. Πού υπολογίζονται τα έσοδα.

Οι αποτιμήσεις και οι προβλέψεις για τις κεραίες Vodafone - Wind

Στα 503,4 εκατ. ευρώ αποτιμάται η αξία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και του υπόλοιπου εξοπλισμού της Vodafone Ελλάδος που αποσχίζεται για να εισφερθεί στην κοινή εταιρεία με τη Wind Hellas. Η αποτίμηση της Deloitte ανεβάζει την αξία των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων της Wind Hellas στα 295,95 εκατ. ευρώ. Έτσι η συνολική αξία των κεραιοσυστημάτων των δύο εταιρειών εκτιμάται στα 799,35 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο, που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται εν αναμονή και της έγκρισης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προβλέπει πως αρχικά οι κεραίες και ο λοιπός παθητικός εξοπλισμός των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών θα εισφερθούν σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα συγχωνευθούν. Συγκεκριμένα τα κεραιοσυστήματα της Vodafone Ελλάδος μεταφέρονται στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία Vodafone Greece Towers ΑΕ και της Wind Hellas στην Crystal Almond Towers Μονοπρόσωπη ΑΕ.

Στην κοινή εταιρεία κεραιοσυστημάτων των δύο εταιρειών, που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα εισφερθούν 2.547 κεραίες ή άλλες εγκαταστάσεις παθητικού εξοπλισμού της Wind Hellas και 2.859 κεραίες της Vodafone Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Deloitte, τα έσοδα της Crystal Almond Towers ΜΑΕ, στην περίπτωση που δεν συγχωνευόταν με τη Vodafone Greece Towers, θα έφταναν φέτος τα 63 εκατ. ευρώ (68 εκατ. ευρώ το 2021) και θα προέρχονταν κυρίως από τα ενοίκια που θα εισέπραττε από τη Wind Hellas για κεραίες που βρίσκονται σε ταράτσες και σε άλλα σημεία της χώρας. Τα αντίστοιχα έσοδα της Vodafone Towers Greece εκτιμώνται για φέτος στα 72,3 εκατ. ευρώ και για του χρόνου σε 76 εκατ. ευρώ.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει και ο αριθμός των εγκαταστάσεων με κεραιοσυστήματα ή άλλο παθητικό εξοπλισμό που προβλέπεται πως θα έχουν οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο πλαίσιο ανάπτυξης του δικτύου τους. Έτσι για τη Wind Hellas προβλέπεται πως θα διαθέτει 3.046 εγκαταστάσεις μέχρι το 2030 και η Vodafone Ελλάδος 3.325 εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση, τη Victus, η οποία δεν είναι ιδιοκτήτρια αλλά διαχειριστής των εγκαταστάσεων κεραιών κ.ά. ανά την Ελλάδα. Η Victus διαχειρίζεται σήμερα περίπου 7.000 εγκαταστάσεις.

Στον παθητικό εξοπλισμό, που θα μεταφερθεί στην κοινή εταιρεία Vodafone και Wind Hellas, περιλαμβάνονται οι σιδερένιοι στύλοι των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τα κουβούκλια εντός των οποίων φυλάσσεται ο εξοπλισμός, τα air-condition, τα ενοίκια που καταβάλλει η κάθε εταιρεία κ.α. Δεν περιλαμβάνεται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, με βάση τον οποίον λειτουργεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει πως το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond, της μητρικής εταιρείας της Wind Hellas, στην κοινή εταιρεία, που θα ονομάζεται «Vantage Towers Greece», διαμορφώνεται στο 38%, το οποίο μελλοντικά θα μεταβιβάσει στη Vodafone Group Plc., με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Η Vantage Towers Greece θα ανήκει στη Vantage Towers, τη θυγατρική της Vodafone στην οποία έχει μεταφερθεί η διαχείριση 46.000 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και προωθείται η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εντός του 2021.

Στο γράφημα απεικονίζεται με πράσινο ο παθητικός εξοπλισμός του δικτύου κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών που θα εισφερθεί στην κοινή επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v