Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «net cash» πέρασε η Κλωσ/γία Ναυπάκτου

Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές οδήγησαν σε δραστική υποχώρηση του δανεισμού, με αποτέλεσμα στις 30 Ιουνίου τα διαθέσιμα της εισηγμένης να υπερκαλύπτουν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τραπεζικών της υποχρεώσεων.

Σε «net cash» πέρασε η Κλωσ/γία Ναυπάκτου

Υποχώρηση κύκλου εργασιών, ελαφρά ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και θετικό «καθαρό ταμείο» (net cash) κατέγραψε η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, επηρεαζόμενη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα κατά το πρώτο εξάμηνο:

Οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 7,59 στα 4,57 εκατ. ευρώ.

• Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-47 χιλ. ευρώ) έναντι κερδών 155 χιλ. ευρώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

• Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 9,46 εκατ. ευρώ.

• Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές οδήγησαν σε δραστική υποχώρηση του δανεισμού, με αποτέλεσμα στις 30 Ιουνίου τα διαθέσιμα της εισηγμένης (2,3 εκατ. ευρώ) να υπερκαλύπτουν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων (692 χιλ.) και μακροπρόθεσμων (937 χιλ.) τραπεζικών της υποχρεώσεων. Δηλαδή, το θετικό καθαρό ταμείο διαμορφώθηκε στα +677 χιλ. ευρώ.

Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά την πορεία της εισηγμένης κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου αναφέρει τα εξής:

«Η φετινή εκκοκκιστική περίοδος, που ξεκινά όπως κάθε χρόνο τέλος Σεπτεμβρίου, επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους βαμβακοπαραγωγούς και τα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, ειδικά της Καρδίτσας, καθώς σημαδεύτηκε από ισχυρές βροχές και πλημμυρικά φαινόμενα. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς αυτήν τη στιγμή είναι βέβαιο ότι έχουν χαθεί μεγάλες ποσότητες σύσπορου βάμβακος και πολλές από τις εναπομείνασες θα έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά, όταν μαζευτούν. Υπολογίζεται ότι η συνολική ποσότητα βάμβακος προς εκκόκκιση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%-30%.

Οι εγκαταστάσεις της θυγατρικής μας ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ δεν υπέστησαν καμία υλική ζημία, επιβάλλεται ωστόσο η στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών να είναι το ζητούμενο για αυτήν τη χρονιά.

Εξ’ αιτίας της πανδημίας Covid19 η ζήτηση για εκκοκκισμένο βαμβάκι είναι χαμηλότερη από αυτήν των προηγούμενων ετών αφού οι αγοραστές βρίσκονται με αρκετές ποσότητες στα χέρια τους από την περσινή σαιζόν. Δεδομένου ότι δε μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, ελάχιστοι έχουν τη διάθεση να δεσμευτούν με προαγορές, εκτός αν χρειάζονται το προϊόν. Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του συμβολαίου του Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να υπάρχει κάποια διαφορά (basis) από τον δείκτη , όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι βασικοί αγοραστές από την Τουρκία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα καθώς έχουν αδυναμία να πληρώσουν σε USD λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του νομίσματός τους και για την ώρα θα αρκεστούν στα δική τους παραγωγή.

Τα μεγέθη της εταιρείας και του ομίλου επηρεάστηκαν εμφανώς από τα κλεισίματα των αγορών και τον περιορισμό της κίνησης των καταναλωτών και από ότι φαίνεται η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. Οι παραγγελίες δίνονται πολύ προσεκτικά από τους πελάτες, οι οποίοι δε μπορούν να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι πωλήσεις τους στο προσεχές διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται μια προτίμηση για κοντινούς (και άρα ασφαλείς) προμηθευτές, όπως η εταιρεία μας, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την κανονική ροή. Εκτιμάμε ότι οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας σε ετήσια βάση θα μειωθούν κατά 30-35%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v