Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒΑΞ: Σημαντικά έσοδα αλλά και πονοκέφαλοι από το εξωτερικό

Η έλευση της πανδημίας οδήγησε σε παύσεις εργασιών και σε καθυστερήσεις στην υποβολή προσφορών. Στο εξάμηνο, εκτός από τα 200 εκατ. από τις κατασκευές, ο όμιλος είχε έσοδα 52 εκατ. από την ενέργεια.

ΑΒΑΞ: Σημαντικά έσοδα αλλά και πονοκέφαλοι από το εξωτερικό

Από το εξωτερικό προήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 τα 149 εκατ. από τα 200 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών της ΑΒΑΞ από τις κατασκευές, αλλά η εταιρεία είδε να ανακύπτουν και νέα προβλήματα στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου, εκτός από τα 200 εκατ. από τις κατασκευές, ο όμιλος είχε έσοδα 52 εκατ. από την ενέργεια (μέσω της θυγατρικής Volterra) και άλλα 11 εκατ. από τις παραχωρήσεις και άλλες δραστηριότητες. Οσο για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), τα 16 από τα 27 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις κατασκευές, ενώ στα 6 εκατ. ανήλθε η συνεισφορά των παραχωρήσεων.

Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ο όμιλος είχε έσοδα περίπου 260 εκατ. από 315 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τα κέρδη μετά φόρων στα 10,5 εκατ. από 8,86 εκατ. ευρώ.

Στις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου αναφέρεται πως «στα υπό εκτέλεση έργα του εξωτερικού καταγράφηκε μείωση των εργασιών, διότι στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος, το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε: α) σε προσωρινή παύση εργασιών και επαναπατρισμό μερικώς του προσωπικού όπως στην περίπτωση του έργου στο Ιράκ, β) σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση εργασιών όπως στην περίπτωση των έργων σε Κροατία, Βουλγαρία και Ιορδανία, όπου μέρος του προσωπικού επαναπατρίστηκε, ενώ παρέμεινε προσωπικό ασφαλείας και υπεύθυνοι μηχανικοί, οι οποίοι επιβλέπουν τις εργασίες των ντόπιων υπεργολάβων, γ) σε κλείσιμο των εργοταξίων για δύο μήνες στην Κύπρο με επιπτώσεις κυρίως στα έργα Καζίνου, Μαρίνας Λεμεσού και σε αλλά μικρότερα, δ) σε καθυστερήσεις στην υποβολή των προσφορών για έργα και στο εξωτερικό (π.χ. Κύπρος)».

Όμως «τα εργοτάξια αυτά από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να λειτουργούν ικανοποιητικά, μέσα σε πλαίσια λήψης μέτρων προφύλαξης από την Covid-19». Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων υποχώρησε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Από τις λογιστικές καταστάσεις μαθαίνουμε, επίσης, πως η κοινοπραξία Basrah Gas, στην οποία μετέχουν οι South Gas Company of Iraq, Shell Gas Iraq BV και Mitsubishi, με την οποία η ΑΒΑΞ «είχε υπογράψει σύμβαση αξίας περίπου €69 εκατομμυρίων για λιμενικές εργασίες και αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του λιμένος στο Umm Qasr του Ιράκ, τον Μάρτιο του 2020 γνωστοποίησε στην Εταιρεία τον τερματισμό του έργου. Η Εταιρεία είχε εκτελέσει εργασίες σωρευτικής αξίας €27,3 εκατ., με ημερομηνία αναφοράς 31.12.2019. Η Εταιρεία έχει ήδη φέρει την υπόθεση ενώπιον του διεθνούς φορέα διαιτησίας DIFC‐LCIA, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με την Basrah Gas».

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και το συμφωνητικό πώλησης των εταιρειών Conspel Qatar WLL και J&Ρ Qatar WLL, στο Κατάρ, στον τοπικό εταίρο Fahad Trading W.L.L., ο οποίος κατείχε το 51%. Ο τελευταίος θα αποκτήσει και το ποσοστό της ΑΒΑΞ (24%) στο έργο “Qatar Foundation Stadium”, στο οποίο οι εταιρείες που μεταβιβάζονται κατείχαν το υπόλοιπο 76%. Η λύση της πώλησης των δύο θυγατρικών θεωρήθηκε ως η πλέον ενδεδειγμένη για την απεμπλοκή από ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί με καθυστερήσεις πληρωμών στο Κατάρ. Ο όμιλος έχει ήδη σχηματίσει προβλέψεις για την αποζημίωση που θα καταβάλει με την υπογραφή συμφωνητικού πώλησης, ύψους 29,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v