Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Τρίμηνη μετάθεση στην πληρωμή κουπονιών ζήτησε η εταιρεία

Επώδυνες καθυστερήσεις στην παράδοση τόσο του τελικού πορίσματος για την αποτίμηση των άυλων παγίων, όσο και του νέου business plan μειώνουν περαιτέρω τις δυνατότητες δράσεις της νέας διοίκησης. Τρίμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή κουπονιών ζήτησε η εταιρεία.

MLS: Τρίμηνη μετάθεση στην πληρωμή κουπονιών ζήτησε η εταιρεία

Μάχη με τον χρόνο δίνει η νέα διοίκηση της MLS προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες και έτσι να καταφέρει να διατηρηθεί εν ζωή.

Ήδη, η διοίκηση της εισηγμένης ζήτησε σήμερα από τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων Beta Χρηματιστηριακή την τρίμηνη χρονική μετάθεση της πληρωμής των κουπονιών των δύο δανείων που έπρεπε να πληρωθούν κανονικά στις 10 και 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς, ο χρόνος δουλεύει εναντίον της MLS και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ξεκαθάρισμα της λογιστικής κατάστασης, πάνε χρονικά ακόμη πιο πίσω και τις πιθανότητες άντλησης νέων κεφαλαίων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ, περιληπτικό προσχέδιο του πορίσματος της Deloitte για την αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού της εταιρείας παρουσιάστηκε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μιλούσε για ανάγκη απομείωσης που προσέγγιζε τα οκτώ εκατ. ευρώ. Το παράδοξο ωστόσο είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στην MLS το τελικό πόρισμα, με αποτέλεσμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα να αποβεί άκαρπο.

Αν τώρα όλα πάνε καλά και το συγκεκριμένο τελικό σχέδιο παραδοθεί άμεσα στην εταιρεία, τότε αναμένεται πως θα χρειαστούν περίπου άλλες τρεις εβδομάδες (τέλη Οκτωβρίου) μέχρις ότου ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, προκειμένου στη συνέχεια να συγκληθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων γύρω στις 20 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα ούτε το business plan το οποίο θεωρείται προαπαιτούμενο προκειμένου η νέα διοίκηση της MLS να αρχίσει να αναζητά «φρέσκα» κεφάλαια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει στους κατόχους των δύο προαναφερόμενων ομολογιακών εκδόσεων ότι θα εισπράξουν το κουπόνι τους ούτε και μετά την τρίμηνη παράταση που ζήτησε η εταιρεία (Ιανουάριος 2021).

Κύκλοι πάντως προσκείμενοι στην MLS υποστηρίζουν πως γίνονται προσπάθειες για να επισπευσθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι προαναφερόμενες διαδικασίες, ενώ παράλληλα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντληθεί ρευστότητα και από τη λειτουργική δραστηριότητα της Θεσσαλονικιότικης εταιρείας. «Η MLS έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και τυχόν ανάληψη των συγκεκριμένων συμβάσεων θα οδηγήσει σε είσπραξη προκαταβολών. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι γνωστό το αν θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των ομολογιούχων, οι οποίοι με νέες γενικές συνελεύσεις και με απαρτία άνω των δύο τρίτων μπορούν να καταγγείλουν τα συγκεκριμένα δάνεια (οι σχετικές απαρτίες δεν επιτεύχθηκαν στις Γ.Σ. του καλοκαιριού), οπότε να καταστεί άμεσα απαιτητό το σύνολο της οφειλής της MLS προς αυτούς.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει στην πράξη στην είσπραξη μετρητών, ενώ παράλληλα επί του ακινήτου της MLS στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ήδη προσημειώσεις από βουλγαρική τράπεζα γερμανικών συμφερόντων και από άλλους πιστωτές.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v