Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωδώνη: Σταθερές επιδόσεις και πληρωμές προς τους Έλληνες παραγωγούς

Μικρή αύξηση πωλήσεων και βελτίωση περιθωρίων κέρδους το 2019. Οι στόχοι εξαγωγών και το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς.

Δωδώνη: Σταθερές επιδόσεις και πληρωμές προς τους Έλληνες παραγωγούς

Οριακή αύξηση πωλήσεων το 2019 κατά 2% αλλά βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, παρά το γεγονός του ότι διατήρησε σταθερές τις τιμές αγοράς πρώτης ύλης, εμφάνισε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται παραγωγικά με μονάδες στα Γιάννενα, στη Θήβα και στην Κύπρο, συνεργάζεται με 5.500 παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος (κυρίως για την παραγωγή των ομώνυμων τυριών και φέτας), διατηρώντας μια μεγάλη ζώνη ελληνικού γάλακτος. Εξάγει σε 50 χώρες ενώ έχει ιδρύσει θυγατρικές -πέραν της Κύπρου- σε Ολλανδία, Βρετανία και Γερμανία, με την τελευταία να ξεκινάει την εμπορική της δραστηριότητα μέσα στο 2019.

Αναλυτικότερα, στην περασμένη χρήση οι πωλήσεις ανήλθαν στα 107,6 εκατ. ευρώ ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 19,4% από 19,1% το 2018.

Τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της εταιρείας (συμπεριλαμβάνοντας και την πλήρη ενοποίηση της θυγατρικής στην Κύπρο, στην οποία δαπανήθηκαν εφάπαξ ποσά στη χρήση του 2019) ανήλθαν στα 11,334 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή ανάπτυξη κατά 1%. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,190 εκατ. ευρώ έναντι 1,776 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2018.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε την 31η Δεκεμβρίου 2019 σε 43,676 εκατ. ευρώ έναντι 47,646 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8%. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε ως αποτέλεσμα των βελτιστοποιημένων διαδικασιών διαχείρισης αποθεμάτων και αύξησης των λοιπών εσόδων της εταιρείας.

Η εταιρεία κράτησε σχετικά σταθερές, πάνω από τον μέσο όρο των τιμών πανελλαδικώς, τις τιμές γάλακτος σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου, υποστηρίζοντας τους Έλληνες παραγωγούς της και διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη προμήθεια υψηλής ποιότητας ελληνικού γάλακτος. Σημειώνεται δε πως η Δωδώνη, η οποία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2019, ακολουθώντας την ίδια τακτική από το 2016.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v