Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθησυχαστική η ElvalHalcor για τους δασμούς των ΗΠΑ

Δεν θα έχει ουσιαστική επίπτωση στις πωλήσεις προϊόντων φύλλων αλουμινίου της ElvalHalcor στις ΗΠΑ η προκαταρκτική απόφαση των αμερικανικών αρχών. Περιθώρια μείωσης της ήδη μικρής επιβάρυνσης του 2,72%.

Καθησυχαστική η ElvalHalcor για τους δασμούς των ΗΠΑ

Ασήμαντη αναμένεται να είναι η επίπτωση στις πωλήσεις της ElvalHalcor στις ΗΠΑ, από την προκαταρκτική απόφαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το ενδεχόμενο dumping από εταιρείες 18 χωρών στα προϊόντα φύλλων αλουμινίου.

Ειδικότερα, με βάση την προκαταρκτική απόφαση των αμερικανικών αρχών:

Πρώτον, το προσωρινό περιθώριο dumping που υπολογίστηκε για την εισηγμένη εταιρεία διαμορφώθηκε στο πολύ χαμηλό 2,72%.

Δεύτερον, σε επόμενη διαδικασία η ElvalHalcor μέσω επιχειρημάτων θα επιδιώξει να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό αυτό. Άρα, όταν στις 5 Απριλίου του 2021 προσδιοριστεί το οριστικό ύψος της ζημίας, αυτό θα είναι είτε ίσο, είτε χαμηλότερο από το 2,72%. Η επιβάρυνση της Ελλάδας είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 18 χωρών στις οποίες επιβλήθηκε.

Τρίτον, αν πχ στη χειρότερη περίπτωση, παραμένει το 2,72%, αυτό σημαίνει ότι η ElvalHalcor θα πρέπει να αυξήσει το ύψος των τιμών της για τα προϊόντα φύλλων αλουμινίου που διαθέτει στις ΗΠΑ κατά 2,72%.

Τέταρτον, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ακόμη το αν η προαναφερθείσα αύξηση των τιμών πώλησης θα αφορά τις εξαγωγές μετά από την 5η Απριλίου του 2021, ή αυτές μετά την 6η Οκτωβρίου του 2020.

Πέμπτο, κύκλοι της ElvalHalcor υποστηρίζουν πως ακόμη και με βάση το χειρότερο σενάριο του +2,72% δεν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές φύλλων αλουμινίου του ελληνικού Ομίλου στις ΗΠΑ.

«Εδώ, όταν ο δασμός είχε εκτοξευθεί από το 3% στο 13% εμείς ανεβάζαμε τις πωλήσεις μας στις ΗΠΑ, τώρα θα επηρεαστούμε από ένα τόσο χαμηλό ποσοστό;» αναρωτιούνται τα στελέχη της εισηγμένης.

Έκτο, δεν είναι γνωστό το πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η επιβολή αυτού του επιπλέον (έως) 2,72%.

H ανακοίνωση της ElvalHalcor

Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και το άρθρο 2 παρ. 2 περίπτωση (θ) της υπ′ αριθμ. 3/347/12.07.2015 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 12ης Μαρτίου 2020 (link) ανακοίνωσή της, ότι την 6η Οκτωβρίου 2020 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (US Department of Commerce) εξέδωσε τις προκαταρκτικές του αποφάσεις σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation) αναφορικά με τις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, καθώς και των Μπαχρέιν, Βραζιλίας, Κροατίας, Αιγύπτου, Γερμανίας, Ινδίας, Ινδονησίας, Ιταλίας, Κορέας, Ομάν, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας, Νοτίου Αφρικής, Ισπανίας, Ταϊβάν και Τουρκίας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ (preliminary dumping margin) 2,72% για εισαγωγές από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ καθώς και τους άλλους εξαγωγείς των προϊόντων από την Ελλάδα.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και οι νομικοί σύμβουλοί της στις ΗΠΑ εξετάζουν τη βάση της προκαταρκτικής απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και θα θέσουν υπόψη του, τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Διορθώσεις τέτοιων σφαλμάτων ή παραλείψεων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τελικού περιθωρίου.

Τα επόμενα στάδια της έρευνας περιλαμβάνουν τον τελικό προσδιορισμό περιθωρίου ντάμπινγκ από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, στις 19 Φεβρουαρίου 2021, και τον τελικό προσδιορισμό ζημίας (injury) από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Commission), που αναμένεται στις 5 Απριλίου 2021.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα συνεχίσει να συνεργάζεται άοκνα με τις αρχές των ΗΠΑ μέχρι να λάβουν την οριστική τους απόφαση στους επόμενους μήνες.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εύλογα αναμένει μη ουσιώδη επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 από την προαναφερόμενη προκαταρκτική έρευνα.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διεξάγει τις εργασίες της πάντα προσηλωμένη στις αρχές του δίκαιου εμπορίου και θα συνεχίσει να στηρίζει του πελάτες της στην αγορά των ΗΠΑ, ως μια από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής φύλλων αλουμινίου, παγκοσμίως.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v