Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ μέσω EquiFund σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενισχύεται ο συνολικός προϋπολογισμός διαθέσιμων προς επένδυση κεφαλαίων από το «παράθυρο» Growth του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ μέσω EquiFund σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιπλέον κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του EquiFund στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μια και η νέα pop up χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους θα κατευθυνθεί στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Elevate Greece, η πορεία των χρηματοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) και των υποταμείων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του κρίνεται ικανοποιητική.

Ο ίδιος -πέραν της αναφοράς για την επιπλέον χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ- προανήγγειλε την άμεση ολοκλήρωση νέων συμφωνιών και επενδύσεων από τα υποταμεία σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το «παράθυρο» Growth αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Ξεκίνησε το 2018 με αρχική συμμετοχή 210 εκατ. ευρώ, πέραν της μόχλευσης που πέτυχαν τα τρία funds (Elikonos 2, EOS και Synergia), τα οποία εντάσσονται στο συγκεκριμένο παράθυρο. 

Συνολικά η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund-EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ - Juncker Plan). Mε τη μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από περισσότερους από 150 ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 448 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων. Πέραν των τριών υπο-funds στο παράθυρο growth, τέσσερα funds (ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners) συμμετέχουν στο λεγόμενο «παράθυρο καινοτομίας» χρηματοδοτώντας με κεφάλαια «σποράς», ενώ δύο ακόμη funds (Marathon και Venture Friends) λειτουργούν στο λεγόμενο «αρχικό στάδιο» χρηματοδότησης επιχειρήσεων. 

Έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσω του EquiFund έχουν επενδυθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ και έχουν χρηματοδοτηθεί 98 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 94 είναι startups.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v