Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύθηκε κρίσιμη εκκρεμότητα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως ο νέος ιδιοκτήτης για τη χρήση του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου έμπροσθεν των ναυπηγείων. Για 49 έτη η παραχώρηση. Πότε και πώς θα αναπροσαρμόζεται το μίσθωμα.

Λύθηκε κρίσιμη εκκρεμότητα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στο κλείσιμο ακόμη μίας εκκρεμότητας που έχει να κάνει με την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη ρύθμιση για την επέκταση από τα 20 στα 49 χρόνια του δικαιώματος παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ορίστηκε και το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλλει ο αγοραστής στο δημόσιο για τη χρήση των συγκεκριμένων χώρων.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η απόφαση, από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης και για τα επόμενα 5 έτη (πρώτη περίοδος παραχώρησης), το μίσθωμα παραμένει σταθερό και το ύψος του προκύπτει, ανά είδος, ως εξής:

  • Για τους χώρους αιγιαλού, το ύψος μισθώματος καθορίζεται σε αξία (έκθεση εκτιμητών) 5,25 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος.
  • Για το υδάτινο στοιχείο του θαλασσίου χώρου, το ύψος μισθώματος καθορίζεται σε 1,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος.

Μετά την πάροδο πενταετίας από την παραχώρηση και ανά πέντε έτη, το ύψος του μισθώματος αναπροσαρμόζεται με βάση τον μέσο όρο των παρελθόντων 5 ετών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ωστόσο, ειδικά για την υφιστάμενη εγκατάσταση ανέλκυσης, καθέλκυσης και χερσαίας μεταφοράς υποβρυχίων (shiplift), η οποία βρίσκεται εντός αιγιαλού και θαλασσίου χώρου μπροστά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,  το αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης της καθορίζεται σε ποσό (έκθεση εκτιμητών) 166.655 ευρώ/ανά έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι σε εξέλιξη και οι οικονομικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 27 Νοεμβρίου.

Δεδομένο θεωρείται, έως αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον της ΟΝΕΧ Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα σε συνεργασία με την αμερικανική Development Finance Corporation (DFC), που επιδιώκει μετά την απόκτηση των Ναυπηγείων Σύρου και προσεχώς της Ελευσίνας να αποκτήσει και τον Σκαραμαγκά, και του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου μέσω του ομίλου North Star.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v