Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα λουκέτα «Βενέτη» και τα ενοίκια που πιέζουν την εστίαση

Η περίπτωση Βενέτη και τα αιτήματα του κλάδου. Πτώση τζίρου κατά 40% έως σήμερα για την αγορά. Το πρόβλημα με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κλάδος ζητά εκ νέου σειρά μέτρων στήριξης.

Τα λουκέτα «Βενέτη» και τα ενοίκια που πιέζουν την εστίαση

Σε επιθετικές κινήσεις εκ μέρους των μισθωτών προχωρά η διαπραγμάτευση για τη μείωση των ενοικίων, όπως φάνηκε χθες από την απόφαση της αλυσίδας Βενέτη να προχωρήσει στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων της, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα «λουκέτα», εφόσον δεν υπάρξει κοινός τόπος με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η μαζική εστίαση σε μεγάλο βαθμό δεν έχει προχωρήσει σε συμβάσεις, όπου το μίσθωμα προσδιορίζεται επί του τζίρου -τακτική που αξιοποίησε μεγάλο μέρος του λιανεμπορίου κατά τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης-, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται μπροστά σε ανελαστικά έξοδα για την κάλυψη των ενοικίων.

Στην περίπτωση της Βενέτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Εuro2day.gr ο επικεφαλής της εταιρείας Π. Μονεμβασιώτης, η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων «δεν ξεκίνησε καν», καθώς πολλοί εξ αυτών αδιαφόρησαν για το αίτημα συνεννόησης όσον αφορά τα ενοίκια. Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη στάση τηρήθηκε τόσο από ιδιώτες ιδιοκτήτες όσο και από θεσμικούς ιδιοκτήτες (εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων και τράπεζες).

Η Βενέτη εκτιμά ότι η πτώση τζίρου μεσοσταθμικά για το σύνολο της χρονιάς θα αγγίξει το 40%, ενώ ήδη καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφουν πτώση τζίρου κατά 50%-80% από την έναρξη της κρίσης. Σημειώνεται πως το δίκτυο της Βενέτη ελέγχεται κατά 45% από την ίδια την εταιρεία και κατά 55% από τους συνεργάτες franchisees, ωστόσο, όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια συνάπτονται με την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια επιμισθώνει στους συνεργάτες της στο ίδιο τίμημα.

Το 2019, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 47,42 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10,95% ενώ τα μεικτά αποτελέσματα ξεπέρασαν τα 23,74 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 18,82%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 77,53% στα 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν άνοδο 88,79% και ανήλθαν σε 4,78 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται πλέον σε 20,1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, αν και είχε προγραμματίσει επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύου σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, έχει «παγώσει» πλήρως τις επεκτάσεις για την τρέχουσα χρονιά.

Πέραν της Βενέτη, ολόκληρος ο κλάδος ζητά εκ νέου σειρά μέτρων στήριξης όπως η κεντρική επέμβαση της πολιτείας για τα μισθώματα αλλά και η μείωση του ΦΠΑ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v