Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι άμυνες της Μουζάκης απέναντι στην πανδημία

Η εταιρεία αισιοδοξεί πως θα ξεπεράσει τις επιπτώσεις και του δεύτερου lock down τόσο στο μέτωπο των κλωστών, όσο και σ’ αυτό των ενοικίων. Σχετικά περιορισμένες οι απώλειες του πρώτου δεκαμήνου, καθώς παρατηρήθηκε άνοδος της ζήτησης κατά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.

Οι άμυνες της Μουζάκης απέναντι στην πανδημία

Την αισιοδοξία τους ότι η εταιρεία θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκης, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση ενέταξε στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας περίπου το 20% του προσωπικού της από 9 έως και 30 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, η πρώτη φάση της πανδημίας είχε επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, καθώς:

α) Ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί από τα 2,58 στο 1,94 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από τα κλειστά εμπορικά καταστήματα.

β) Υπήρξε κάποια σχετικά περιορισμένη επίπτωση στο ποσό είσπραξης από ενοίκια, λόγω των μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Παρ’ όλα αυτά, η εισηγμένη εταιρεία έκλεισε το πρώτο μισό του 2020 με θετικό EBITDA (964 χιλ. έναντι 1,04 εκατ. ευρώ), αρκετά κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα (+847 χιλ. έναντι +904 χιλ. ευρώ) και ελαφρά θετικό καθαρό ταμείο (net cash, διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων) ύψους 59 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, ένα ακόμη γεγονός που ικανοποίησε τη διοίκηση της Μoυζάκης είναι ότι μετά από την άρση του πρώτου lockdown, παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της εισηγμένης, με αποτέλεσμα από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο οι πωλήσεις της εταιρείας να εμφανίσουν άνοδο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι τα προϊόντα της Μουζάκης (κλωστές) καταναλώνονται συνήθως στο σπίτι, οπότε συνεχίστηκε η χρήση τους και κατά τη διάρκεια του lock down μέσα από την εξάντληση αποθεμάτων που διέθεταν τότε τα νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα αυτού, μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων -και με τα αποθέματα των νοικοκυριών μειωμένα ή εξαντλημένα- ακολούθησε περίοδος ανοδικής ζήτησης.

Με τις πωλήσεις της εταιρείας να έχουν εξελιχθεί -τηρουμένων των αναλογιών- ικανοποιητικά κατά τους πρώτους δέκα μήνες της χρονιάς, το νέο lockdown αναμένεται να επηρεάσει εκ νέου αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης τόσο στο μέτωπο των κλωστών, όσο και σε αυτό των ενοικίων. Ωστόσο φαίνεται πως και αυτές οι απώλειες θα είναι διαχειρίσιμες και ελπίζεται πως μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων, η ζήτηση θα ανεβεί εκ νέου. Βέβαια, στοιχείο προβληματισμού παραμένει το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v