Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ενεση ρευστότητας €350 εκατ. από τις τιτλοποιήσεις οφειλών

Έρχεται και το κλείσιμο του δεύτερου πακέτου τιτλοποιήσεων απαιτήσεων με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ. Σταθερές οι επιδόσεις της ΔΕΗ στο εννεάμηνο. Στις 3 Δεκεμβρίου ξεκινά το market test για τον ΔΕΔΔΗΕ. Το μήνυμα της Investors Day στις 2 Δεκεμβρίου.

ΔΕΗ: Ενεση ρευστότητας €350 εκατ. από τις τιτλοποιήσεις οφειλών

Στην πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της τιτλοποίησης απαιτήσεων προχωρά η ΔΕΗ, επιδιώκοντας την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Μετά τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 200 εκατ., που άντλησε από το πακέτο της τιτλοποίησης απαιτήσεων πελατών της με διάρκεια 60 ημερών, έρχεται και το δεύτερο πακέτο. Αφορά σε ληξιπρόθεσμες άνω των 90 ημερών και τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εταιρεία ίσως και έως το τέλος του χρόνου θα έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank. Τότε θα κλείσει και η συναλλαγή και πηγές αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρεία σκοπεύει να τραβήξει… 200 εκατ. ευρώ.

Οι τιτλοποιήσεις απαιτήσεων πρόκειται ουσιαστικά για χρηματοδοτικά εργαλεία διάρκειας τριών ετών, μέσα από τα οποία η ΔEΗ θα μπορεί να ενισχύει τη ρευστότητά της, ανάλογα με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα προσφέρει. Λειτουργούν ουσιαστικά ως γραμμές ανακυκλούμενες (revolving), με μελλοντικές εκταμιεύσεις.

Μείωση των οφειλών προς τρίτους

Ταυτόχρονα η ΔEΗ, εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχουν δημιουργήσει οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, πέτυχε μέσα στη χρονιά να μειώσει κατά 260 εκατ. ευρώ τις οφειλές της προς τρίτους. Πρόκειται για υποχρεώσεις προς τους Διαχειριστές, εργολάβους, προμηθευτές κ.λπ. Αυτές στο τέλος της περασμένης χρονιάς ήταν στα περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Εννιάμηνο και Investors Day

Την 1η Δεκεμβρίου η δημόσια εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Πηγές θέλουν την εταιρεία να εμφανίζει σταθερότητα στις επιδόσεις της, στοιχεία τα οποία θα διατηρηθούν και στο κλείσιμο της χρονιάς. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η εταιρεία πέρυσι ήταν με την πλάτη στον τοίχο και τώρα, έχοντας καταφέρει τη σταθεροποίηση της πορείας της, μπορεί να τρέξει τα αναπτυξιακά της πλάνα».

Με αυτή την προοπτική διοργανώνει στις 2 Δεκεμβρίου την Investors Day. Διαδικτυακά θα παρουσιάσει σε ξένους επενδυτές το επιχειρησιακό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2023, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ και το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Market test για ΔΕΔΔΗΕ

Την επόμενη μέρα, στις 3 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα εκκινήσει το market test για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ο σύμβουλος της ΔEΗ για την πώληση, η Goldman Sachs, θα ερευνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σκοπός είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού γύρω στον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2021 και η διαδικασία της υποβολής των προσφορών και της ανάδειξης του επενδυτή να έχει κλείσει στο τέλος του εξαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v