Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα της Mytilineos από το Τομπρούκ της Λιβύης

Η γεωστρατηγική σημασία της επένδυσης και η δικαίωση της επιμονής της για το έργο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη. Τι σηματοδοτεί η επένδυση για την ανοικοδόμηση της χώρας και τους μετόχους της εισηγμένης.

Το μήνυμα της Mytilineos από το Τομπρούκ της Λιβύης

Έξω από τα σύνορα της χώρας και σε διακεκαυμένες γεωγραφικές περιοχές η Mytilineos ρισκάρει κι επενδύει με έργα στρατηγικής σημασίας που δίνουν τεράστια υπεράξια στους μετόχους της αλλά κυρίως θέτουν τα θεμέλια της ανάπτυξης και για ένα βιώσιμο μέλλον των πολιτών των χωρών όπου δραστηριοποιείται.

Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει το έργο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Τομπρούκ της Λιβύης. Με τον προαναφερόμενο τρόπο το ερμηνεύουν αναλυτές και στελέχη της εισηγμένης, η οποία πριν από τρία χρόνια σε μία χώρα η οποία σπαρασσόταν από τον εμφύλιο ανέλαβε το έργο της κατασκευής της μονάδας των 650 MW.

Η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως αναφέρουν πηγές, ξεμπλόκαρε τις εργασίες στο Τομπρούκ στην ανατολική πλευρά της Λιβύης και, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, δικαίωσε την επιμονή της να παραμείνει πιστή στην επένδυση παρά την τριετή καθυστέρηση.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούν στην υλοποίηση. Η ανέγερση και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται ζωτικής σημασίας με δεδομένο το ό,τι οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Λιβύης είναι πρωτόγνωρες. Τα νοσοκομεία ηλεκτροδοτούνται με γεννήτριες και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Οι πολύωρες διακοπές ρεύματος είναι στην καθημερινότητά τους.

Η επανεκκίνηση του έργου σηματοδοτεί και την αρχή της ανοικοδόμησης της Λιβύης και την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει σε μία κανονικότητα. Και η θέση της Mytilineos, παίζει ως ένα βαθμό και ρόλο πρεσβευτή της Ελλάδας στην νέα εποχή της βορειοαφρικανικής χώρας, σύμφωνα με αναλυτές. Και ιδίως σε μία περιοχή, όπως αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που χρειάζεται δυνάμεις σταθερότητας και Ειρήνης. Και η ανάκαμψη της Λιβυής συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πρώτο στάδιο της ανέγερσης της μονάδας θα κατασκευαστεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία και θα μπορέσει να ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με σχεδόν 160MW.

Η  μονάδα, όταν ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια κατασκευής, θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW και θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV.

Η Mytilineos, σύμφωνα με στελέχη της, έχει μεγάλη παράδοση σε έργα εκτός συνόρων και σε δύσκολες περιοχές του πλανήτη. Και θα επιμείνει στην εξωστρέφεια της όπου αναγνωρίζεται η εμπειρία και η τεχνογνωσία της στα έργα EPC. Επενδύσεις οι οποίες συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και στην Ευρώπη είναι προτιμητέος επενδυτής για έργα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε δύο διαγωνισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v