Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων για τη μεγάλη συμφωνία ΔΕΗ-RWE

Το χαρτοφυλάκιο με άδειες για φωτοβολταϊκά και αιολικά στο τραπέζι κρίσιμων διαβουλεύσεων, όπως και το μεγάλο φωτοβολταϊκό 2,3 GW στην Κοζάνη. Πότε καταλήγουν οι διαβουλεύσεις.

Ωρα αποφάσεων για τη μεγάλη συμφωνία ΔΕΗ-RWE

Στην τελική φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Μάρτιο, μπαίνουν στη φάση των κρίσιμων συζητήσεων, οι οποίες, ως είθισται, αφορούν τους οικονομικούς όρους.

Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν για την υπόθεση κρατούν χαμηλά τον πήχη αναφορικά με την κατάληξη του deal, δηλαδή αν θα έχει θετική ή αρνητική έκβαση. 

Αντικείμενα των διαπραγματεύσεων, όπως περιγραφόταν και στο μνημόνιο συνεργασίας του Μαρτίου, είναι η κοινή ανάπτυξη έργων στις ΑΠΕ καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα απολιγνιτοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκονται τα projects των φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων που θα υλοποιήσουν οι ΔEΗ και RWE, με την πρώτη να συνεισφέρει έργα από το χαρτοφυλάκιο των 6 GW που διαθέτει (άδειες και ώριμα επενδυτικά σχέδια).

Επιπλέον, στην αιχμή του δόρατος της συμφωνίας (εφόσον αυτή κλείσει θετικά) θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο φωτοβολταϊκό της δημόσιας εταιρείας 2,3 GW στην Κοζάνη. Επένδυση που ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

Η RWE, από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συνεισφέρει με αριθμό αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ, χαρτοφυλάκιο το οποίο τηρείται ως «επτασφράγιστο μυστικό…», λένε οι πληροφορίες.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται να έρθει στο διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου με τον Ιανουάριο του 2021.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v