Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Το κάλεσμα Αν. Καλλιτσάντση στους μετόχους και η στάση των Ολλανδών

Η πλευρά Καλλιτσάντση πετάει το γάντι στους Ολλανδούς. Τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία ή άλλες εξελίξεις μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Το σενάριο να επαναληφθούν όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018.

Ελλάκτωρ: Το κάλεσμα Αν. Καλλιτσάντση στους μετόχους και η στάση των Ολλανδών

Να στηριχθεί από τους μετόχους ως η διοίκηση που τα τελευταία χρόνια πέτυχε να αλλάξει την πορεία της Ελλάκτωρ, «δημιουργώντας έναν όμιλο με χρηστή διακυβέρνηση, αποδοτική δομή, επαγγελματικό μάνατζμεντ, βελτιωμένες λειτουργίες και μία ξεκάθαρη, ρεαλιστική και με θετικές προοπτικές επιχειρηματική στρατηγική», ζήτησε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Αναστ. Καλλιτσάντσης. Αυτό υποστήριξε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που ήρθε λίγες ημέρες μετά το αίτημα του ολλανδικού ομίλου Reggeborg Invest, που είναι πλέον από τους βασικούς μετόχους της Eλλάκτωρ, για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέματα την αλλαγή Δ.Σ. και τον διαχειριστικό έλεγχο του ομίλου. Οποιος διαβάσει πίσω από τις γραμμές καταλαβαίνει πως η πλευρά Καλλιτσάντση πετάει το γάντι στους Ολλανδούς και πως αν δεν υπάρξει συμφωνία ή άλλες εξελίξεις μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θα επαναληφθεί μια μάχη αντίστοιχη με αυτή που συνέβη τον Ιούλιο του 2018.

Τότε οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης και η πρωτοβουλία «Change4Ellaktor» επικράτησαν στη γενική συνέλευση της πλευράς Λεων. Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα και, με τις ψήφους των μετόχων, ανέλαβαν τη διοίκηση της Eλλάκτωρ. Στην αγορά μετρούν ήδη τα κουκιά της νέας πρωτοβουλίας «Growth4Ellaktor». Η Reggeborgh, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, διπλασίασε το ποσοστό της από το 5,43% στο 10,36%. Το ποσοστό αυξάνεται στο 22,9% αν ασκήσουν το δικαίωμα (option) που έχουν για την απόκτηση του 12,55% της Eλλάκτωρ που έχει ο κ. Λεων. Μπόμπολας.

Η Reggeborgh είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως «διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, την εμπειρία στους κλάδους των υποδομών και της ενέργειας μέσω της εταιρείας VolkerWessels N.V. και την εταιρική διαφάνεια, ώστε να δεσμευθεί στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Eλλάκτωρ, έχοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές τόσο της εταιρείας όσο και της ελληνικής οικονομίας». Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως «το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Eλλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία, σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί».

Ο κ. Καλλιτσάντσης υποστήριξε χθες πως «είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της Eλλάκτωρ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για μένα».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιχείρησε να βάλει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Reggeborgh Invest ή να συστρατεύεται με το δίδυμο των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου, που φημολογείται ότι διεκδικούν μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του ομίλου.

Στα θέματα της συνέλευσης της 7ης Ιανουαρίου περιλαμβάνεται τόσο η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, που ζητεί η Reggeborgh, όσο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50.000.000 ευρώ. Μέσω της αύξησης θα χρηματοδοτηθούν, όπως υποστήριξε χθες η διοίκηση, χρηματοδοτικές ανάγκες της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ. Η πλευρά Καλλιτσάντση, που ελέγχει το 25,6%, δηλώνει μάλιστα έτοιμη να συμμετάσχει στην αύξηση με το ποσοστό που της αναλογεί.

Η Reggeborgh και δύο άλλοι μέτοχοι της εισηγμένης υπέβαλαν προ ημερών αίτημα να συμπεριληφθεί στην έκτακτη Γ.Σ. και ο διαχειριστικός έλεγχος της Eλλάκτωρ για τις δύο τελευταίες χρήσεις. Το τελευταίο θέμα δεν περιλαμβάνεται στη συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου. «Εμείς θέσαμε τα θεμέλια της σωστής διακυβέρνησης, τον ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε υγιή και διαφανή επιχείρηση», είπε ο επικεφαλής της Eλλάκτωρ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της Reggeborgh για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Κύκλοι του ολλανδικού ομίλου δήλωναν χθες πως θα σχολιάσουν όταν ενημερωθούν λεπτομερώς για τις χθεσινές κινήσεις και δηλώσεις της διοίκησης του εισηγμένου ομίλου.

Για την πρόσφατη πώληση μετοχών του ο Αν. Καλλιτσάντσης είπε πως «όλες μου οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι είχα πάψει να συμπεριφέρομαι ως μεγαλομέτοχος και λειτουργούσα αποκλειστικά ως Διευθύνων Σύμβουλος, βάζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της Eλλάκτωρ, των ανθρώπων της και των μετόχων της πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα». Πρόσθεσε πως «χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων μεταξύ του ρόλου του μεγαλομετόχου και αυτού του διευθύνοντος συμβούλου είναι πως για αυτό ενεχυρίασα όλες τις μετοχές μου για να χρηματοδοτηθεί το Change4Ellaktror (σ.σ. η πρωτοβουλία που κέρδισε την κόντρα για τον έλεγχο του ομίλου τον Ιούλιο του 2018) και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή αξίας στον όμιλο, για αυτό υποστήριξα τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος από την Eλλάκτωρ, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο Όμιλος παρά το γεγονός ότι αυτόματα συνεπαγόταν μείωση του ποσοστού μου στο μετοχικό κεφάλαιο, για αυτό προχώρησα πρόσφατα σε πώληση όλων των μετοχών που έλεγχα άμεσα, μηδενίζοντας ουσιαστικά την απευθείας μετοχική μου σχέση με τον όμιλο».

Η διοίκηση στάθηκε χθες ιδιαίτερα στην προσπάθεια που απαιτήθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια για την αναδιάταξη του τομέα κατασκευών, επισημαίνοντας πως «πέρα από τα έργα που είχαν εγκαταλειφθεί στα Βαλκάνια, τα εκατομμύρια των ζημιών, τις συμβάσεις και τις διεκδικήσεις (claims) που είχαν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, η αναδιάρθρωση της Κατασκευής από τη βάση ήταν μία τεράστια εργασία, τόσο από πλευράς πειθαρχίας όσο και από πλευράς χρόνου», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η ΑΚΤΩΡ, με παρουσία σε 30 χώρες και τζίρο 1,8 δισ. ευρώ, δεν διέθετε κεντρικές πολιτικές και επίβλεψη των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές και τους πελάτες. Τόνισε πως πλέον η ΑΚΤΩΡ, μετά και το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, έχει κλείσει «τις πληγές της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v