Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει το market test της Goldman Sachs για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Σε 50 επενδυτές απευθύνθηκε η Goldman Sachs για τον ΔΕΔΔΗΕ. Δέκα ήδη αποκρίθηκαν θετικά για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τι δείχνει το market test της Goldman Sachs για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Ικανοποίηση υπάρχει μέχρι τώρα στη διοίκηση της ΔΕΗ από την πορεία του market test για την πώληση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο σύμβουλος της ιδιωτικοποίησης -η Goldman Sachs- έχει αποστείλει σχετικά ερωτηματολόγια, διερευνώντας τις επενδυτικές διαθέσεις τουλάχιστον 50 Διαχειριστών Ενέργειας, funds και άλλων ενεργειακών εταιριών.

Η διαδικασία της άτυπης πρόσκλησης ενδιαφέροντος εκκίνησε την επομένη του Investor Day (3 Δεκεμβρίου), με την εταιρεία να επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά σχόλια που αποκόμισε, σύμφωνα με κύκλους, από το επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη τριετία.

Πηγές αναφέρουν ότι στην Goldman Sachs έχουν ήδη απαντήσει θετικά 10 επενδυτές, δηλαδή ότι τους ενδιαφέρει η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Από περίπου 25, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης αναμένει απάντηση.

Κατά τη διοίκηση της ΔEΗ, τα νέα είναι ενθαρρυντικά ενώ πηγές σημειώνουν πως το δέλεαρ για τους μνηστήρες είναι το WACC 7% που έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ για το 2020 και για την προσεχή τετραετία αυτό θα είναι στο 6,7%. Οι αποδόσεις αυτές έλκουν επενδυτές, με δεδομένο και το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει μπροστά του ο Διαχειριστής.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ έως το 2024 εκτιμώνται σε 2 δισ. ευρώ. Η πλέον εμβληματική είναι η αποψίλωση των παλιών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος και αντικατάστασή τους με νέα «ευφυή» συστήματος καταμέτρησης. Το project υπολογίζεται στα 850 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΔEΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιεύσει και την επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, προσδοκώντας την υποβολή προτάσεων έως το τέλος του Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v