Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Paperpack: Το «αστέρι» των αποδόσεων φεύγει από το Χρηματιστήριο

Αποφέροντας στους μετόχους κέρδη που προσεγγίζουν το 800% κατά την τελευταία πενταετία, η Paperpack αποχωρεί από το ΧΑ. Η ανοδική οικονομική πορεία, οι θετικές προοπτικές και η εξαγορά από κινεζικό fund. Η πληγή των Δημόσιων Προτάσεων.

Paperpack: Το «αστέρι» των αποδόσεων φεύγει από το Χρηματιστήριο

Αξιοσημείωτη απώλεια για το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτελεί η δρομολογούμενη αποχώρηση της Paperpack, μετά την αποφασισθείσα πώληση του 90,02% των μετοχών της σε ξένο fund και την πρόθεση του αγοραστή να εκμεταλλευθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και να εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της μειοψηφίας.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση εξαγοράς δυναμικής ελληνικής εταιρείας από επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν επιθυμούν οι επιχειρήσεις που αποκτούν να είναι εισηγμένες σε κάποια οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε χθες η συμφωνία πώλησης του 90,02% της εισηγμένης εταιρείας που κατείχε η οικογένεια Τσουκαρίδη και λοιποί επενδυτές στην Orlando-Equity Holding Limited (προς 6,66 ευρώ ανά μετοχή).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Orlando-Equity Holding Limited είναι 100% θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις επένδυσης 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Κεντρική και την Νότια Ευρώπη.

Η απώλεια για το ΧΑ έγκειται στο ότι η Paperpack είναι μια παραγωγική εταιρεία με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, υψηλές εξαγωγές και ανοδική πορεία κατά την τελευταία δεκαετία (στο εννεάμηνο σημείωσε κύκλο εργασιών 13,05 εκατ. και προ φόρων κέρδη 1,92 εκατ. ευρώ). Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια εταιρεία της μικρής κεφαλαιοποίησης, κατάφερε να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, όπως π.χ. της 3Κ ΑΕΔΑΚ.

Η ανοδική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων απέφερε και σημαντικά κέρδη σε όσους επενδυτές του ΧΑ τοποθετήθηκαν στη μετοχή με μακροπρόθεσμη προοπτική. Έτσι, πέρα από τα σημαντικά μερίσματα που οι μέτοχοι εισέπρατταν κάθε χρόνο, η τιμή του τίτλου έκλεισε χθες στα 6,10 ευρώ, όταν στις αρχές του 2020 βρισκόταν στα 5,20 ευρώ και πριν από μια πενταετία, μόλις στο 0,891 ευρώ.

Έτσι, με δεδομένο ότι η τιμή της δημόσιας πρότασης ανέρχεται στα 6,66 ευρώ, η απόδοση των μετόχων μειοψηφίας κατά την τελευταία πενταετία διαμορφώνεται στο +647%, χωρίς καν να προσμετρηθούν τα υψηλά μερίσματα, που μόνο για την τελευταία πενταετία αθροίζονται στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή (ένα επιπλέον +150%, καθώς διανεμήθηκαν 0,50 ευρώ ανά μετοχή το 2020, 0,15 ευρώ το 2019, 0,36 ευρώ το 2018, 0,20 ευρώ το 2017 και 0,12 ευρώ το 2015).

Με άλλα λόγια, η συνολική απόδοση της πενταετίας προσεγγίζει το +800%!

Η Paperpack δραστηριοποιείται στον χώρο της χάρτινης συσκευασίας, απευθυνόμενη κυρίως στις φαρμακευτικές εταιρείες και επιπλέον σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα, είδη υγιεινής. Τα προϊόντα της Paperpack εξάγονται σε περισσότερες από σαράντα χώρες.

Οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της Paperpack είναι σαφείς, λόγω των σημαντικών επενδύσεων που έχει υλοποιήσει, αλλά και εξαιτίας της πολλά υποσχόμενης πορείας του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα (οι μεγαλύτεροι πελάτες της εισηγμένης).

H «πληγή» των δημόσιων εγγραφών

Μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια, αποχώρησαν από το ΧΑ μετά από εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από διεθνείς επενδυτές αρκετές εισηγμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Κορρές, Στέλλιος Κανάκης, ΕΛΤΡΑΚ και Κρητών Άρτος.  Μόλις πρόσφατα είχαμε την αποτυχημένη (μέχρι νεωτέρας;) δημόσια πρόταση στη Newsphone, ενώ επίκειται και αυτή στη Fοrthnet.

Στο θέμα της αποψίλωσης των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ είχε αναφερθεί εκτενώς το Euro2day.gr σε πρόσφατο δημοσίευμά του 26 με τίτλο «Δημόσιες προτάσεις: Το ιστορικό της αποψίλωσης του Χρηματιστηρίου».

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, έχει ονομαστική αναφορά στις πολλές δεκάδες εισηγμένων εταιρειών που αποχώρησαν από το ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια, είτε επειδή εξαγοράστηκαν από ξένους επενδυτές (π.χ. Νηρέας, Σελόντα, Περσεύς), είτε γιατί οι βασικοί τους μέτοχοι προχώρησαν σε δημόσιες προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v