Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναλειτουργία Shelman: Ζητείται... «γκολ στην παράταση»

Επαφές με funds και φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του project που υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Στα όριά τους οι πιστωτές. Ο κίνδυνος να πουληθεί η μονάδα της Ροδόπης «βίδα βίδα» έναντι… πινακίου φακής.

Επαναλειτουργία Shelman: Ζητείται... «γκολ στην παράταση»

«Γκολ στην παράταση» ζητείται στην υπόθεση της επαναλειτουργίας της μονάδας της βιομηχανίας ξύλου Shelman στη Ροδόπη, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του εγχειρήματος και πως υπάρχει ο κίνδυνος το εργοστάσιο της Κομοτηνής να αρχίσει να πουλιέται «βίδα βίδα» έναντι… πινακίου φακής.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε συναντηθεί με την ενδιαφερόμενη εταιρεία EPS Woods των Μανώλη Σαχλού και Αντώνη Δαπόλα και είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της μονάδας, έχει περάσει 1,5 έτος χωρίς τίποτε το ουσιαστικό να έχει γίνει.

To θέμα έχει επανειλημμένως απασχολήσει την τοπική κοινωνία (δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια περιοχή που έχει πληγεί καίρια από την κρίση), αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Μέσα στο καλοκαίρι είχαν υπάρξει δύο σχετικές συσκέψεις, στις οποίες εκτός από τους εκπροσώπους της EPS Woods συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και στελέχη της Παρευξείνιας Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης του project.

Συγκεκριμένα, για να ξεκινήσει το εγχείρημα απαιτείται ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ (το σύνολο του οποίου δεν διαθέτει η EPS Woods), όπου τα 9,6 εκατ. θα δοθούν για την απόκτηση της μονάδας από τον εκκαθαριστή και τα υπόλοιπα για συντήρηση του εξοπλισμού και κεφάλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος πιστωτικού ιδρύματος από το οποίο ζητήθηκε χρηματοδότηση, έθεσε τους δικούς του όρους, καθώς διεμήνυσε πως δεν μπορεί να εγκρίνει ένα δάνειο εκ των προτέρων. Αντίθετα, υποστήριξε πως θα πρέπει προηγουμένως να εξαγοραστεί η μονάδα από συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει business plan και τότε η τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει το σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση.

Με βάση τις ίδιες πηγές, κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει επαφές με διάφορα funds προκειμένου κάποιο από αυτά να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια στο εγχείρημα. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες προκειμένου να προκύψει κάποιας μορφής ΣΔΙΤ.

«Εκτιμώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται παράλληλα και στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου οι προαναφερόμενοι φορείς να συγκεντρώσουν ένα επαρκές ποσό ιδίων κεφαλαίων, έτσι ώστε στη συνέχεια να συνδράμει με χρηματοδότηση και η Παρευξείνια Τράπεζα» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι από τη Ροδόπη.

Από την άλλη πλευρά, τα χρονικά περιθώρια του εγχειρήματος έχουν στενέψει σημαντικά και η υπομονή των πιστωτών της Shelman τείνει να εξαντληθεί. Ήδη ήταν προγραμματισμένη για το Νοέμβριο του 2020 (αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία) γενική συνέλευση των πιστωτών της Shelman, όπου θα ετίθετο το θέμα για τον τρόπο δράσης του εκκαθαριστή και πιθανόν να αποφασιζόταν η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της μονάδας όχι ενιαία, αλλά κομμάτι κομμάτι, ή αλλιώς «βίδα βίδα».

Όσο και αν όλοι γνωρίζουν πως από μια τέτοια εξέλιξη τα έσοδα θα ήταν από πενιχρά έως αμελητέα, μεταξύ των πιστωτών (σ’ αυτούς τον πρώτο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι από Ροδόπη και Εύβοια) υπάρχουν και εκείνοι που έχουν χάσει την υπομονή τους. «Από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και σήμερα, ο σύνδικος βγάζει σε πλειστηριασμό μια φορά την εβδομάδα τη μονάδα και κανείς ενδιαφερόμενος δεν έχει υπάρξει. Πόσο ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε μήπως και εισπράξουμε τμήμα των όσων δικαιούμαστε;» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση καλείται να συντονίσει γρήγορα και αποτελεσματικά το ζήτημα, καθώς -εκτός των άλλων- η επαναλειτουργία της μονάδας θα αποφέρει έντονα πολιτικά οφέλη για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ροδόπης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το πολιτικό κόστος θα είναι από αξιοπρόσεκτο έως μεγάλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v