Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2021

Με ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε η νέα χρονιά για την εισηγμένη. Θέμα χρόνου η εκκίνηση του επιχορηγούμενου επενδυτικού σχεδίου, με στόχο αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2021

Μετά από μια δύσκολη περυσινή χρονιά για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, αλλά και για τον κλάδο της νηματουργίας γενικότερα, το 2021 φαίνεται να ξεκινά με σαφώς καλύτερες προοπτικές.

Ειδικότερα, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία στη ζήτηση (εσωτερικού και εξωτερικού), ο κύκλος εργασιών της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου κινήθηκε γύρω στο -30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η εισηγμένη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο, σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου υποχρεώθηκε το 2020 σε σαφώς μικρότερη πτώση, λόγω του ότι σαφώς καλύτερες επιδόσεις από τη μητρική σημείωσαν και οι δύο θυγατρικές της εταιρείες (το εκκοκκιστήριο αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, των οποίων μάλιστα η αποδοτικότητα αυξήθηκε λόγω επενδυτικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν).

Ευχάριστη έκπληξη ωστόσο αποτέλεσε η παρατηρούμενη φέτος αυξημένη διεθνής ζήτηση για βαμβάκι και για νήμα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές παραγγελίες μέσα στη νέα χρονιά, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι, τουλάχιστον κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η μονάδα της Ναυπάκτου θα δουλέψει σε πολύ υψηλό βαθμό κάλυψης της παραγωγικής της δυναμικότητας (capacity).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η αυξημένη διεθνής ζήτηση για νήμα αποδίδεται ενδεχομένως στο ότι οι πελάτες των νηματουργιών μέχρι πέρυσι είχαν περιορίσει τις παραγγελίες τους στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατούσε και έτσι από φέτος ζητούν περισσότερα προϊόντα, ενόψει της αναμενόμενης σταδιακής ομαλοποίησης της υγειονομικής κατάστασης.

Επιπρόσθετα, ικανοποιητικά για την εταιρεία εξελίσσονται τα πράγματα και στο μέτωπο των τιμών. Ειδικότερα, η τιμή του βάμβακος -ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που παρατηρείται στα commodities- έχει ανοδική πορεία κατά τους τελευταίους μήνες, παρασύροντας αυτή τη φορά και τις τιμές των νημάτων. Με δεδομένο ότι πάγια πολιτική της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου είναι να αγοράζει το μεγαλύτερο τμήμα των ετήσιων αναγκών της σε βαμβάκι κάθε φθινόπωρο, σήμερα βρίσκεται ισχυρά αποθεματοποιημένη με κόστος πρώτης ύλης που: α) είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την τρέχουσα αποτίμησή του, β) μπορεί -από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει επιδείνωση συνθηκών στο μέλλον- να οδηγήσει σε ικανοποιητικά μεικτά περιθώρια κέρδους.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αναμένεται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να δοθούν οι προκαταβολές στους προμηθευτές για την εκκίνηση του επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένης, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για ένα project προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ (επιδοτούμενο με ποσοστό άνω του 35%), το οποίο θα αυξήσει δραστικά την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της Ναυπάκτου, θα βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και θα περιορίσει το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, η συγκεκριμένη επένδυση θα διευκολύνει την υλοποίηση νέων επεκτατικών-επενδυτικών προγραμμάτων, αν αυτά αποφασιστούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, η επένδυση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει η εισηγμένη εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v