Ολυμπος: Νέες επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ σε γραμμές παραγωγής

Οι εκτιμήσεις του CEO Μ. Σαράντη για τις εξαγωγές, τα ηγετικά μερίδια, τις νέες δραστηριότητες μετά την εξαγορά Κλιάφα - Δουμπιά. Η προετοιμασία για το άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς και η επένδυση στους ανθρώπους.

Ολυμπος: Νέες επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ σε γραμμές παραγωγής
  • της Σοφίας Εμμανουήλ

Επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ δρομολογεί για το 2021 η “Ελληνικά Γαλακτοκομεία”, με εταιρείες όπως οι Όλυμπος, Τυράς και Ροδόπη στο χαρτοφυλάκιό της, το οποίο έχει επεκτείνει και μέσω εξαγορών σε νέες κατηγορίες, πέραν των γαλακτοκομικών (όπως χυμοί, τσάι του βουνού, φυτικά ροφήματα, ανθρακούχο νερό κ.ά.).

Οι επενδύσεις αυτές προστίθενται στους πόρους που διατέθηκαν το 2020 για αναβάθμιση των υποδομών του ομίλου, ύψους 37 εκατ. ευρώ, κονδύλι αυξημένο κατά 54,17% συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019. Όπως δηλώνει στο Euro2day.gr ο Μιχάλης Σαράντηs, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., το 2021 θα συνεχιστεί η ενίσχυση της δυναμικότητας των εργοστασίων, με κύρια στοιχεία την καινούρια γραμμή παραγωγής φέτας στο εργοστάσιο των Τρικάλων και την αναβάθμιση του τμήματος γιαούρτης, στην οποία θα προστεθεί νέα γραμμή παραγωγής παραδοσιακής γιαούρτης. Πόροι θα κατευθυνθούν επίσης στη βελτίωση του συνόλου της παραγωγής του εργοστασίου της πρόσφατα αποκτηθείσας εταιρείας Κλιάφας, με νέο process και νέα εμφιαλωτική μηχανή. Συνεχίζεται επίσης σταθερά η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των βιομηχανοστάσιων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2020, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία απέκτησε την εταιρεία αναψυκτικών Κλιάφα Α.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα, ενώ μέσω αυτής απέκτησε τον πλειοψηφικό έλεγχο της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού Δουμπιά - Μαλαματίνα Α.Ε

Σχετικά με τη νέα δραστηριότητα που εγκαινιάστηκε με την απόκτηση των Κλιάφα και Δουμπιά, έχει γίνει τοποθέτηση των προϊόντων των δύο εταιρειών στο οργανωμένο λιανεμπόριο και αναμένεται το άνοιγμα του χονδεμπορίου για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. «Στις εγκαταστάσεις της Κλιάφα γίνονται επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τις κανονικές συνθήκες ζήτησης, που θεωρούμε ότι θα υπάρξουν μέχρι το καλοκαίρι. Αναφορικά με τη Δουμπιά, στοχεύουμε κυρίως σε εξαγωγές μέσω των 11 θυγατρικών εμπορικών εταιρειών του εξωτερικού καθώς η αγορά του φυσικώς ανθρακούχου νερού στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη ακόμα», προσθέτει ο κ. Σαράντηs.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες όπως Ρουμανία, Ιταλία και Γερμανία, στις οποίες ο όμιλος εστίασε το ενδιαφέρον του τα τελευταία χρόνια, η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Ο κ. Σαράντηs σημειώνει ότι στόχος της διοίκησης είναι για το έτος 2021 να συνεχιστεί η ανάπτυξη σε όλες τις αγορές του εξωτερικού, με ναυαρχίδες τη φέτα, το ελληνικό γιαούρτι, τους ελληνικούς χυμούς, αλλά και το ελληνικό τσάι -δηλαδή, με τις τέσσερις αμιγώς ελληνικές κατηγορίες προϊόντων.

Το άλμα των εξαγωγών και τα μερίδια στην πανδημία

Σημειώνεται ότι το 2020 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία εμφάνισε κέρδη προ φόρων 24 εκατ. ευρώ, με αύξηση 1,69% και EBITDA 52 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 6,12%. Εν μέσω πανδημίας εξασφάλισε επιπλέον ρευστότητα. Προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων αξίας 10 εκατ. ευρώ το καθένα, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου ενισχύθηκαν το 2020, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 404 εκατ. ευρώ με αύξηση 8,31%, ενώ εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκαν εντυπωσιακά οι εξαγωγές. Οι πωλήσεις εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 202 εκατ. ευρώ με αύξηση 18,13% σε σχέση με το 2019. Αύξηση 27,94% σημειώθηκε και στην εισκόμιση ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος και 6,67% στην εισκόμιση ελληνικού αγελαδινού γάλακτος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο Euro2day.gr η εταιρεία ελέγχει μερίδιο 17,4% στο φρέσκο γάλα ψυγείου (με όρους όγκου σε ετήσια βάση - YTD). Στους χυμούς ψυγείου το μερίδιό της ανέρχεται σε 40,2% και στο γιαούρτι σε 10,6%. Μάλιστα, η κατηγορία των παραδοσιακών γιαουρτιών της δίνει μερίδιο της τάξης του 22% ενώ στην κατηγορία του στραγγιστού κατέχει το 11%. Ισχυρή θέση έχει στα φυτικά ροφήματα Καρπός, 29,5%.

Η ελληνική αγορά πριμοδοτεί τους ελληνικούς καρπούς όπως το Ρόφημα Αμυγδάλου καθιστώντας το προϊόν τον πρώτο κωδικό σε πωλήσεις με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 40% στην κατηγορία του. Αξιοσημείωτο είναι το μερίδιο και για το τσάι του βουνού ΟΛΥΜΠΟΣ, 7,7%. Σε ό,τι αφορά τα τυριά, όπως εξηγεί ο κ. Σαράντηs, η εγχώρια αγορά είναι κατακερματισμένη σε πολλές κατηγορίες και ακόμα περισσότερους παραγωγούς.

Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις επενδύσεις του ομίλου στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αυξήθηκε κατά 10,33% πέρυσι, στα 1.560 άτομα. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, με αφορμή την απόφασή της να προσφέρει γενναιόδωρο bonus στους εργαζομένους της στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Όλυμπος, που περιείχε 23 φλουριά αξίας 500 ευρώ το καθένα.

Το συνολικό ποσό των επιβραβεύσεων προς εργαζομένους και συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους για το 2020, ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ. «…Είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας τόσο μέσω τεχνικής εξειδίκευσης και εκπαίδευσης όσο και μέσω καθοδήγησης. Εγγυόμαστε για τους συνεργάτες μας ένα περιβάλλον δημιουργικό και ανταποδοτικό, φροντίζοντας για την εξέλιξή τους και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους», σημειώνει σχετικά ο κ. Σαράντηs.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (με τα αδέλφια Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη στην ηγεσία του), εν μέσω πανδημίας, όπως αναφέρει ο κ. Σαράντηs, «η υγεία των ανθρώπων του ομίλου και των οικογενειών τους είναι σε κυρίαρχη θέση όπως επίσης και η προσφορά αγαθών άριστης ποιότητας και αδιαπραγμάτευτης ασφάλειας στους καταναλωτές, που χρόνια τώρα μας τιμούν με την προτίμησή τους εντός και εκτός των συνόρων».

Για το 2021 προσθέτει ακόμα μια προτεραιότητα, την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από συνεχόμενες δράσεις και ενέργειες όπως η χρήση ανακυκλωμένου υλικού στις συσκευασίες. Αναφέρει σχετικά ότι η ευαισθησία του ομίλου στα θέματα του περιβάλλοντος αποτυπώνεται στην προσήλωσή του για πάνω από 10 χρόνια στην πράσινη διαχείριση των βιομηχανικών εκροών, μέσω και της εγκατάστασης της μονάδας βιοαερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v